
Mukaan puolustusteollisuuden buumiin
Puolustusteollisuus ja sen kehitykseen tai valmistusketjuihin osallistuminen kiinnostaa eteläpohjalaisyrityksiä tällä hetkellä erittäin paljon. Ala kasvaa kovaa vauhtia, koska maat eri puolilla Eurooppaa ja muuallakin ovat alkaneet lisäämään puolustushankintojaan Venäjän hyökkäyssodan ja epävarma turvallisuustilanteen vuoksi.
Etelä-Pohjanmaalla on muutamia yrityksiä, jotka ovat toimittaneet Suomen puolustusvoimille tarvikkeita ja laitteita jo vuosikymmeniä. Lisäksi meillä on yrityksiä, jotka valmistavat kaksikäyttötuotteita, eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.
Edellisten lisäksi meillä on paljon osavalmistajia, sopimusvalmistajia ja palveluntuottajia, jotka haluaisivat päästä mukaan puolustusteollisuuden kasvuun.
Suomen puolustusvoimat hankkii pääasiassa valmiita tuotteita tai järjestelmiä. Puolustusvoimien kannalta puhutaan suorituskyvyn hankinnasta, jota he mieluusti tekevät isojen siviiliyritysten tavoin mieluummin suurempia kokonaisuuksia tarjoavilta päähankkijoilta, kuin yksittäisiä osia monelta eri toimittajalta.
Armeija tarvitsee varsinaisten sotilaskaluston ja -tarvikkeiden lisäksi myös paljon henkilöstöön, laitteisiin ja prosesseihin liittyvää logistiikkaa, huoltoa jne. Suomen puolustusvoimien hankinnat julkaistaan julkisten hankintojen portaalissa Hilmassa, joten mikäli yrityksellä on valmiita tuotteita tai järjestelmiä, voi niitä tarjota Hilmassa julkaistujen tarjouspyyntöjen mukaan.
Suomessa puolustusvoimien hankinnoista vastaa logistiikkalaitos. Logistiikkalaitoksen asiantuntijat suosittelevat osia tai alihankintaa tekeville yrityksille Hilman seuraamisen sijaan hakeutumaan puolustusvoimien strategisten ja suurempia kokonaisuuksia ja järjestelmiä tarjoavien kumppaneiden hankintaketjuihin. Näitä strategisia kumppaneita ovat esim. Patria, Nammo ja Insta.
Nato-jäsenyytemme myötä suomalaisyrityksillä on aikaisempaa paremmat mahdollisuudet päästä mukaan myös Naton hankintaportaaleihin, joiden kautta Nato-maat hankkivat tuotteita ja palveluita. Natolla on Hilmaa vastaavat omat portaalinsa, joihin tuotteita ja järjestelmiä voi tarjota. Portaali vaatii luonnollisesti ensin rekisteröitymisen ja omille tuotteille sopivien tuotekoodien hakemisen. Osa yrityksistä on kokenut nämä Naton hankintaportaaliin hakeutumiset ja tarvittavat ”paperityöt” hankaliksi, mutta nyt markkinoille on tullut asiantuntijakonsultteja, jotka voivat auttaa yrityksiä asiassa.
Etelä-Pohjanmaallakin tapahtuu asiassa hyvää kehitystä. Olemme mukana suunnittelemassa ja järjestämässä isompaa tietoiskua puolustusteollisuuden ja Naton hankinnoista elokuussa. Into Seinäjoki tekee parhaillaan selvitystä kaksikäyttötuotteiden valmistajista ja aiheesta kiinnostuneista yrityksistä ja kuntien elinkeinotoimet ja ELY-keskus saavat lisää asiantuntemusta, jotta voimme yhdessä auttaa alueen yrityksiä paremmin.
Muutamia eteläpohjalaisyrityksiä on jo mukana Puolustus- ja Ilmailuteollisuus ry PIA:ssa, joten saamme heiltä arvokkaita kokemuksia siitä, miten valtakunnallinen verkosto voi auttaa yrityksiä uuden liiketoiminnan kanssa. PIA järjesti Helsingissä tammikuussa SecD-Day turvallisuus- ja puolustusalan messut, jossa oli myös eteläpohjalaisia mukana. Seuraavat SecD-Day -messut järjestetään tammikuussa 2027, joten alasta kiinnostuneiden kannattaa osallistua tuonne.
Hyvänä esimerkkinä toimivat myös alueemme yritykset, jotka osallistuivat muiden suomalaisyritysten kanssa syksyllä Keski- ja Itä-Euroopan suurimmille puolustusalan messuille Puolassa. Tapahtumaan osallistuminen ensin vaikka vaan kävijänä antaa varmasti ideoita ja kontakteja tulevaisuuteen. Nämä MSPO messut järjestetään muuten taas tulevana syksynä, joten kannattaa laittaa asia mieleen.
Vaikka se meille eteläpohjalaisille usein ensimmäinen ajatus onkin, niin liiketoiminnan aloittaminen tai laajentaminen puolustusteollisuuteen kannattaa tehdä mieluummin yhdessä kuin ”yksin ja minä itte”. Tapahtumissa, messuilla ja muissa verkostoissa kuulet oppeja ja kokemuksia niiltä, jota ovat jo mukana tässä bisneksessä. Verkostoitumalla ja tekemällä yhdessä muiden yritysten kanssa saat tehtyä valmiimpia kokonaisuuksia, joita puolustusteollisuudessa(kin) toimivien asiakkaiden on helpompi ostaa.
Julkissektorille myymisessä on aina omat lainalaisuutensa ja eronsa yritysten väliseen bisnekseen, joten tekemällä kauppaa Suomen puolustusvoimien sijaan heidän avainkumppaniyritysten kanssa pysytään yrityksille tutummassa B2B kaupassa.
Rahaa puolustusteollisuuteen virtaa nyt ja lähitulevaisuudessa kuitenkin niin paljon, että ajattelen siellä olevan paljonkin tekemistä meidän alueen yrityksille.
Hyvää kevättä!