Neuvontapalvelut: EU:n uuden tulliuudistuksen tavoitteena on nopeuttaa ja tehostaa tullien toimintaa
Euroopan unionin komissio on julkaissut vuoden 2023 keväällä tulliuudistusehdotuksen, jolla pyritään parantamaan ja yhtenäistämään jäsenmaiden välisiä kaupankäyntiprosesseja. EU:n nykyinen tullikoodeksi otettiin käyttöön vuonna 2016. Se loi yhteiset säännöt tavaroiden tuonnille ja viennille EU:n alueella. Nyt tullikoodeksin uudistuksella tavoitellaan tullimenettelyjen yksinkertaistamista, kaupan esteiden vähentämistä ja digitaalisten työkalujen hyödyntämistä tullin toiminnan tehostamiseksi. Kuluttajille tämän pitäisi näkyä alhaisempina hintoina ja nopeampina toimitusaikoina, kirjoittaa ulkomaankaupan määräysten asiantuntijamme Jukka Säikkälä.
Uudistuksen keskeiset kohdat
Ehdotus sisältää uuden keskitetyn EU:n Tulliviraston (European Union Customs Authority / EUCA) perustamisen, joka valvoisi EU:n tullitoimintaa ja riskienhallintaa. Tämä uusi viranomainen koordinoisi myös EU:n Tullitietokeskusta (EU Customs Data Hub), joka korvaisi vähitellen jäsenvaltioiden nykyiset tulli-it-infrastruktuurit. Uusi Tullitietokeskus keskittäisi ja digitalisoisi tietojen käsittelyn, mikä mahdollistaisi reaaliaikaisen tiedon jakamisen jäsenvaltioiden ja EU:n eri viranomaisten kesken. Tämä auttaisi paremmin ennakoimaan riskejä ja tehostaisi tullivalvontaa.
Tulliuudistuksen tärkeimpiä elementtejä ovat tullimenettelyjen yksinkertaistaminen erityisesti sähköisen kaupankäynnin osalta. Ehdotus esittää ”oletetun tuojan” (Deemed Importer) käsitteen luomista, jossa verkkokaupan alustat kantaisivat vastuun tullimaksuista eikä yksittäisen kuluttajan tarvitsisi huolehtia niistä. Lisäksi nykyinen alle 150 euron tullimaksuista vapautettu vähimmäisarvoraja poistettaisiin. Tuonnin tullimaksuissa sovellettaisiin jatkossa viiden korin järjestelmää: 0, 5, 8, 12 ja 17 prosenttia.
Tulliuudistus sisältää myös luotetun ja tarkastetun toimijan (Trust & Check Trader) käsitteen eli edellytykset täyttävät tuojat ja viejät saisivat luvan hoitaa koko tulliselvitysprosessin kokonaan tai osin itse. Toimijalla olisi kuitenkin oltava sähköinen järjestelmä, joka antaa tullille mahdollisuuden seurata tavaraliikenteeseen liittyvää toimintaa.
Tulliuudistuksen aikataulu
Vuonna 2016 käyttöönotetun nykyisen tullikoodeksiuudistuksen ja sen sisältämät tietojärjestelmähankkeet on tarkoitus viedä loppuun vuoteen 2025 mennessä. EU:n Tullivirasto on tarkoitus perustaa vuonna 2026 ja se olisi toiminnassa täysimääräisesti vuonna 2028. Se mihin jäsenmaahan virasto sijoittuu ei ole vielä tiedossa. Muut suunnitellut uudistukset on tarkoitus ottaa käyttöön vaiheittain ja valmista pitäisi olla vuoteen 2038 mennessä. Lisätietoja EU:n tulliuudistuksesta löytyy Tullin nettisivuilta
Jukka Säikkälä
ulkomaankaupan määräysten asiantuntija
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Tutustu kaikkiin kansainvälistymispalveluihimme, me autamme >>