Tietoa Venäjä-pakotteiden vaikutuksista yritysten toimintaan ja vientiin
Keskuskauppakamari on avannut verkkosivuilleen osion, jossa kerrotaan ajantasaista tietoa Venäjä-pakotteiden vaikutuksista yritysten toimintaan sekä vientikauppaan.
Sivulla tullaan ilmoittamaan pakotteiden valmistelusta, voimaantulosta ja tarkemmista sisällöistä. Tästä pääset sivulle.
Ulkoministeriön sivuilla on listattu pakotteet maittain.
Suomalais-venäläisen kauppakamarin päivittyvä seuranta Venäjän sotatoimien vaikutuksista
Keskuskauppakamari järjestää yhdessä Metsäteollisuus ry:n kanssa ajankohtaiskatsauksen muuttuneeseen logistiikkatilanteeseen keskiviikkona 9.3.2022 klo 14.00–15.30.
Tilaisuudessa käydään läpi vallitsevaa tilannetta logististen ketjujen toimivuudesta pakotteiden ja vastapakotteiden myötä.
Koronapandemia hankaloitti logististen ketjujen toimivuutta. Konttipula vaivaa edelleen, maantieliikenteessä on ilmennyt pulaa kuljettajista eri puolilla Eurooppaa sekä sen ulkopuolella. Pakotteet ja vastapakotteet vaikuttavat lento- ja meriliikenteen lisäksi maakuljetuksiin. Kuljetustoimijat ovat myös ilmoittaneet toimista Venäjälle suuntaavien kuljetusten boikotoimiseksi.
Tilaisuuden avaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Alustajat:
Sami Rakshit, valvontaosaston johtaja, Tulli
Petri Laitinen, toimitusjohtaja, Suomen huolinta- ja logistiikkayritysten liitto
Annaleena Mäkilä, toimitusjohtaja, Satamaliitto
Yrityspuheenvuorot:
Fredrik Wildtgrube, Vice President, Finnair Cargo
Tuomas Timgren, toimitusjohtaja, Greencarrier
Olli Pohjanvirta, toimitusjohtaja, Nurminen Logistics
Tilaisuuden vetää yhteen Metsäteollisuus ry:n logistiikasta vastaava johtaja Jyrki Peisa.
Lisätietoja:
Päivi Wood, johtava asiantuntija, Keskuskauppakamari
paivi.wood@chamber.fi, puh. 050 478 3990
Alina Koskela, logistiikkapäällikkö, Metsäteollisuus ry
alina.koskela@forestindustries.fi, puh 046 921 9460
Verkkotapahtuma on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.
Lämpimästi tervetuloa!
Ilmoittaudu täällä mukaan: https://tapahtumat.kauppakamari.fi/attend/qJLlg
Keskuskauppakamari järjestää ajankohtaistilaisuuden Venäjä-pakotteista ja niiden vaikutuksista suomalaisiin yrityksiin. Keskitymme siihen,
– mitä pakotteet tarkoittavat ja miten ne yrityksiä velvoittavat
– mitkä ovat rahoituspakotteiden vaikutukset yritysten maksuliikenteessä
torstaina 10.3.2022 klo 15.00
Striimamme tilaisuuden verkkoon. Lähetämme ilmoittautuneille osallistumislinkin ennen tilaisuutta.
Tilaisuuden ohjelma:
Avaussanat
Lenita Toivakka, kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari
Pakotteiden vaikutukset, toimeenpano ja yrityksen vastuu
Aleksi Pursiainen, toimitusjohtaja, Solid Plan Consulting
Rahoituspakotteiden vaikutus yritysten maksuliikenteeseen
Mika Linna, johtava asiantuntija, Finanssialan Keskusliitto
Kysymyksiä ja keskustelua
Yhteenveto
Ilmoittaudu täällä mukaan: https://kauppakamari.fi/tapahtumat/tilannetietoa-venaja-pakotteista-ja-niiden-vaikutuksista-yrityksiin/
ATA Carnet
ATA Carnet: Mikäli yritys hakee väliaikaista vientiä, tulee hakijayrityksen tarkistaa, kuuluuko tuote / tuotteet pakotteiden alaisuuteen.
EU:n Venäjä-pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin, mutta tärkeintä ovat vaikutukset sotaisaan naapuriin
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka muistuttaa: ”Näillä läntisten maiden päättämillä pakotteilla ei sotaa lopeteta, mutta niillä vaikutetaan Venäjän sotilaalliseen kykyyn ja mahdollisuuksiin kehittyä teknologiseksi osaajaksi. Pakotteiden tarkoitus on estää Venäjää kehittämästä ja uudistamasta yhteiskuntaansa. Erityisesti pakotteilla varjellaan sitä, ettei Venäjä saisi uuden ja kehittyneen teknologian muodossa apua sotatoimiinsa”, Toivakka sanoo.
Toivakan mukaan pakotteet osuvat Venäjään lujasti, mutta vaikutukset näkyvät maassa pidemmällä aikavälillä. Rahoitussektoriin kohdistuvat pakotteet sekä EU:sta että Yhdysvalloista ovat kovia ja ne syövät Venäjän keräämiä puskureita. Pakotteet voivat kohdistua laajasti suomalaisiin yrityksiin myösvoimakkaiden teknologian vientikieltojen vuoksi.
”Pakotteiden tarkkoja vaikutuksia yrityksiin on vaikea arvioida, sillä ne vaikuttavat eri aloihin ja erikokoisiin yrityksiin hyvin eri tavalla. Venäjän kauppaa käyviin yrityksiin haittavaikutuksia voi kohdistua laajastikin rahoitus- ja vientipakotteiden takia. Kyse on mittavasta pakotepaketista, jonka toimet voivat kohdistua laajasti suomalaisiin yrityksiin voimakkaiden teknologia- ja vientipakotteiden vuoksi.
Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tomi Kohtanen jakaa yritysten huolen tilanteen epävarmuudesta ja sen vaikutuksista eri toimialoihin.
– Koronakurjuuden jälkimainingeissa Ukraina-tilanne on kuin märkä rätti vasten kasvoja kaiken hyvin surullisen inhimillisen kärsimyksen ohella, Kohtanen sanoo.