Verotuksella talouskasvu nousuun

23.01.2025

Verotuksella talouskasvu nousuun 

Hallitusohjelmassa on pitkä lista verotukseen liittyvistä selvitettävistä asioista. Lainsäädäntöön ovat jo edenneet muuttokustannuksiin ja maahanmuuttoon liittyvien etujen verotuksen helpotuksia verovuodesta 2025. Veroasiantuntijamme Jukka Koivumäki tekee selkoa verotuksen ajankohtaisista uudistushankkeista.  

Hallitusohjelmassa oli pitkä lista verotukseen liittyvistä selvitettävistä asioista. Muutamasta verotukseen liittyvästä asiasta on selvitykset vielä kesken, ja osa näistä on aika merkittäviä tulevaisuuden taloushallinnon ja verotuksen näkökulmasta. 

Valtioneuvoston kanslia asetti erikseen valmisteluryhmän kasvun edistämiseksi, ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus tekee selvityksen perintöverosta luopumisesta. Valtiovarainministeriö puolestaan on aloittanut syksyllä selvityksen IFRS-kirjanpidon ja verotuksen eroista sekä mahdollisesta yhdenmukaistamisesta.  

Kasvuriihihankkeen valmisteluryhmä 

Valtioneuvoston kanslia käynnisti syyskuussa hankkeen kasvua edistävien toimenpiteiden tunnistamiseksi. Tavoitteena on saada puoliväliriiheen ratkaisuehdotuksia, joilla hallitus voi vauhdittaa yksityisen yrityssektorin kasvua. Hankkeen valmisteluryhmä kokoaa eri toimijoiden ehdotuksia näistä toimenpiteistä. Kasvuriihihankkeen työssä hyödynnetään myös muita viime vuosina tuotettuja selvityksiä ja raportteja. Lokakuussa avattiin verkkokysely, jonne eri tahot ja toimijat voivat ehdottaa toimenpiteitä talouskasvun ja erityisesti yritystoiminnan vauhdittamiseksi Suomessa. Tarkoituksena on esittää hankkeen loppuraportti helmikuun loppuun mennessä. 

Verotuksessa on monia mahdollisuuksia kasvun aikaansaamiseksi ja yritystoiminnan vauhdittamiseksi. Työn verottamista tulisi lieventää kaikilta tuloluokilta. Se lisäisi työnteon kannustavuutta ja samalla ostovoimaa. Työnteon lisääntyminen kasvattaa tuottavuutta, ja sitä kautta myös verotulot nousevat ja osittain maksavat veronkevennyksen kustannukset.  

Yritysverotuksen laajempi uudistus voisi olla tarpeen hankkeen tavoitteiden toteuttamiseksi. Yritysverotuksen tasoa pitäisi alentaa ja samalla tulisi miettiä osinkoverotuksen yksinkertaistamista. Nykyinen osinkoverotus suosii nettovarallisuuden kasvattamista, millä voi olla vaikutusta investointihalukkuuteen. Näiden toimien avulla saataisiin Suomeen lisää yritystoimintaa, joka luo tarvittavaa kasvua, ja se taas tuo lisää verotuloja.  

Selvitys perintöveron korvaamisesta omaisuuden luovutusvoittoverotuksella 

Perintöverotuksen korvaamisesta luovutusvoittoverotuksella on puhuttu jo vuosia. Tähän saakka keskustelut ovat kuitenkin loppuneet melko nopeasti eikä todellista hanketta asian tiimoilta ole edes aloitettu. Tosiasia on, että varsinkin yritysten sukupolvenvaihdoksissa perintövero voi vaikuttaa haitallisesti yritysten toiminnan jatkuvuuteen, talouskasvuun ja kotimaiseen omistamiseen. Kun perintönä saadaan muuta omaisuutta kuin rahavaroja, joudutaan pahimmassa tapauksessa realisoimaan saatua yritysomaisuutta perintöverojen maksamiseksi. Tällä ei lisätä yritystoiminnan kannattavuutta. Kun arvonnousun verotus tapahtuisi vasta omaisuuden luovutuksen hetkellä, silloin on myös maksukykyä verojen maksuun. VATT tekee selvitystä mahdollisen muutoksen vaikutuksista. 

Selvitys verotuksen ja kirjanpitosääntelyn eroavaisuuksista ja mahdollisista yhdenmukaistamistarpeista 

IFRS-tilinpäätöksen ja elinkeinoverolain säännökset eroavat monessa kohtaa. minkä vuoksisuomalaisten IFRS-sääntelyä käyttävien yhtiöiden on tehtävä verotusta varten erillinen FAS:n mukainen tilinpäätös. Olennaisimmat erot liittyvät taseen arvostuskysymyksiin. IFRS-tilinpäätöksessä pitkät vuokrasopimukset, esimerkiksi rahoitusleasingilla hankittu omaisuus, on esitettävä taseessa ja leasingmaksuilla vähennetään rahoitusleasingista johtuvaa velkaa. Taseeseen merkitystä vuokratusta omaisuudesta tehdään kirjanpidossa poistot. Verotuksessa rahoitusleasingin maksut ovat leasingvuokrakulua eikä kyseistä hyödykettä voida esittää varallisuutena eikä siitä kirjanpidossa tehtyjä poistoja voida vähentää verotuksessa. Liikearvosta ei voi IFRS-tilinpäätöksessä tehdä poistoja. Liikearvoa seurataan vuosittain ja sen osalta tehdään tilinpäätökseen arvonalennustestausta. Verotuksessa liikearvo tulee poistaa vaikutusaikanaan, mutta enintään 10 vuoden kuluessa. Koska IFRS-tilinpäätöksessä ei voi syntyä poistoeroa, sillä on vaikutusta siihen, miten paljon verotuksessa voidaan poistoja vähentää. Jos VM:n selvityksen perusteella päästäisiin edes osasta näistä ongelmista eroon, voidaan tulokseen olla jo tyytyväisiä.  

Jukka Koivumäki 
veroasiantuntija 
Helsingin seudun kauppakamari 

Maksutonta neuvontaa jäsenillemme 

Kauppakamarin jäsenille maksuttomassa neuvontapalvelussa juristimme ja muut asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi liittyen muun muassa verotukseen, taloushallintoon, työsuhde- ja lakiasioihin. Voit tarkastaa organisaatiosi jäsenyyden KauppakamariVerkosta >> 

Lähetä kysymyksesi – asiantuntijatiimimme auttaa sinua eteenpäin 

Voit lähettää kysymyksesi asiantuntijoillemme olipa kyseessä sitten henkilöstö- tai palkkakysymys, verotus- tai kirjanpitoasia >> 

KauppakamariKauppa 

Tutustu myös KauppakamariKaupan verkkopalvelussa oleviin tuotteisiin >>