Kaupankäynti Ahvenanmaan kanssa, kuinka toimia?

03.10.2024

Kaupankäynti Ahvenanmaan kanssa, kuinka toimia?


Ahvenanmaa kuuluu osana Suomea EU:hun ja tulliunioniin, mutta on EU:n veroalueen ulkopuolella. Ahvenanmaa on näin ollen kolmas alue verotuksellisesti, ja siksi kaikkeen tavaran kauppaan Ahvenanmaan verorajan yli sovelletaan tullimuodollisuuksia.

Ahvenanmaa on yksi EU:n erityisistä veroalueista – toinen tavallinen esimerkki on Kanariansaaret. EU:n erityiset veroalueet kuuluvat unioniin ja sen tullialueeseen, mutta ovat veroalueen ulkopuolella. Tämän veropoikkeuksen seurauksena Ahvenanmaalla on veroraja sekä muun Suomen että muun EU:n kanssa. Veropoikkeuksen ansiosta tax free -myynti on edelleen mahdollista kansainvälisessä laivaliikenteessä, mikä ylläpitää hyviä liikenneyhteyksiä saarille.

Vaikka Ahvenanmaa kuuluu EU:n tullialueeseen, sovelletaan Ahvenanmaan ja muun EU:n väliseen kauppaan tullimuodollisuuksia – kaikki tavaran kauppa on nimittäin vientiä ja tuontia verotuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että myyjän tulee antaa vienti-ilmoitus ja ostajan tuonti-ilmoitus. Verotuksellisesti sovelletaan samoja sääntöjä kuin ulkomaankaupassa: vientimyynti on vapautettu verosta, ja verot kannetaan tuonnin yhteydessä.

Tullihallinto on yksi ahvenanmaalaisten yritysten suurimpia haasteita: se aiheuttaa merkittävää lisätyötä ja kasvaneita kustannuksia, ja jotkut ahvenanmaalaiset yritykset ovat jopa menettäneet kauppoja potentiaalisen kauppakumppanin koettua tullibyrokratian esteenä. Useiden ahvenanmaalaisten yritysten mukaan aikaa kuluu paljon sellaisten tavarantoimittajien löytämiseen, jotka ovat halukkaita myymään Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaalaisilla yrityksillä on eniten ulkomaankauppaa Ruotsin kanssa samalla, kun vienti Ruotsista koetaan haastavimmaksi. Pienuudestaan huolimatta Ahvenanmaa ei ole merkityksetön liikemaailmassa: tavaroiden tuonti ulkomailta Ahvenanmaalle oli vuonna 2023 reilut 289 miljoonaa euroa ja tavaroiden vienti reilut 226 miljoonaa euroa vuonna 2022. Tuonti Ruotsista Ahvenanmaalle oli 135 miljoonaa euroa vuonna 2023, kun taas vienti Ahvenanmaalta Ruotsiin oli 26 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Käytännön menettelyt

Tullimuodollisuuksista huolimatta kaupankäynti Ahvenanmaan kanssa on täysin mahdollista, kunhan muistaa, että kyseessä on vienti ja tuonti – myös EU:n tullialueella. Myyjän (viejän) tulee laatia vienti-ilmoitus ja ostajan tuonti-ilmoitus, ja tämän voi hoitaa itse tai ulkoistaa huolitsijalle.

Ruotsin Tullverket uudistaa vientiprosessia lokakuussa 2024, mikä mahdollistaa täysin digitaalisen menettelyn. Viejän kannattaa, kuten aiemminkin, hakea lupaa godkänd plats för export, jonka ansiosta voi ilmoittaa tavaroita vientiin yrityksen omista tiloista. Lupa on ilmainen ja nopea hakea. Viejän tulee laatia vienti-ilmoitus ja välittää kuljetusliikkeelle ilmoituksen viitenumero (MRN). Terminaalioperaattorit voivat lokakuusta lähtien hakea lupaa godkänd plats för utförsel, jonka ansiosta kuljetusliikkeet voivat ilmoittaa tavarat poistumistullikonttorille esim. satama-, posti- tai lentoterminaalista tullikonttorilla käymisen sijaan. Terminaali tarvitsee vain yhden luvan ja on terminaalioperaattorin tehtävä hakea sitä.

Ålands Näringslivillä (Ahvenanmaan kauppakamari) on verorajatoimisto, joka tarjoaa maksutonta neuvontaa liittyen tullaamiseen ja kaupankäyntiin Ahvenanmaan kanssa sekä työskentelee tullibyrokratian vähentämisen puolesta. Tervetuloa ottamaan yhteyttä ja kysymään kaupankäynnistä Ahvenanmaan kanssa!

Artikkelin on kirjoittanut Valtteri Satomaa, veroraja-asiain asiantuntija, Ålands Näringsliv.
Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen