Verkostojen voima liiketoiminnan kasvattamisessa

23.02.2023

Verkostojen voima liiketoiminnan kasvattamisessa

Mikään yritys ei tule toimeen yksin – kukaan myyjä ei pärjää yksin. Jos haluat kasvattaa liiketoimintaasi kiinnitä huomiota verkostoihisi – sekä yrityksen, että henkilökohtaisesti. Panosta verkostoitumiseen suunnitelmallisesti!

Mihin tarvitset liike-elämän verkostoja myyntisi kasvattamisessa? Sinä et tunne kaikkia tarvittavia ihmisiä eikä yrityksiä, jotka olisivat yrityksellesi hyödyllisiä. Esim. yrität tavoitella tiettyä asiakasta, jota et tunne entuudestaan. Huomaat Linkedinistä, että vanha työkaverisi on nykyään samassa yrityksessä tämän kyseisen henkilön kanssa. Otat soiton ex-työkaverillesi ja hän kertoo sinulle ”luottokaverille” vinkkejä, miten tätä kyseistä päättäjää olisi hyvä tavoitella. Asiakas luottaa kaveriisi ja kaverisi sinuun – tällöin sinun tarinaasi kuunnellaan huomattavasti tarkemmin.

Verkostoja pitää myös hoitaa. Jos annat verkoston jäsenelle jotain, niin hänelle jää luontainen vastavuoroisuuden tarpeen tunne. Voit esim. antaa myyntivinkin myyjäkollegalle toisessa yrityksessä ja hän jää kiitollisuuden velkaan sinulle. Älä pidä liike-elämän tuttuja itsestäänselvyytenä eli jos sinä vain pyydät, mutta hän ei saa sinulta koskaan mitään. Jos mietit verkostoasi – varmaan tulee mieleen juuri tällaisia tyyppejä. Jossain kohtaa alat näitä välttämään. 

Onko verkostoitumistaito luontaista vai voiko sitä oppia? On totta, että ekstrovertit on tässä parempia, mutta näitä taitoja voi myös opetella. Introverteille on myös käytössä esim. digikanavia, millä voi löytää uusia yrityskumppaneita. Esim. Linkedinin suosio liike-elämän edustajien keskuudessa kasvaa todella vauhdilla. Viikoittaisia Linkedin käyttäjiä on Suomessa jo noin miljoona ja kasvu sen kun jatkuu. Tärkein syy käyttää Linkediniä on verkostoituminen.

Miten Etelä-Pohjanmaan kauppakamari voi auttaa verkostojen luomisessa ja hoitamisessa? Olen itse ollut kauppakamarin jäsen vuodesta 2011. Olen osallistunut lukuisiin koulutuksiin ja tapahtumiin. Tällä hetkellä toimin hallituksen varapuheenjohtajana. Jokaisessa kokoontumisessa on tavannut uusia ihmisiä, mutta myös päässyt kuuntelemaan, mitä vanhoille ”tutuille” kuuluu. Näissä keskusteluissa pyrkii aina antamaan jotain vastapuolelle – jos ei muuta, niin välittämistä ja kuuntelua – näin myös saa varmasti takaisinkin.

Olehan aktiivinen ja ota kaikki irti jäsenyydestäsi. Muista, että toisen kauppakamarilaisen on matala kynnys kohdata myös muualla päin Suomea. Tämä on aidosti valtakunnallinen verkosto, mistä kannattaa ottaa kaikki irti. Tee suunnitelma vuodelle 2023, miten verkostoidutte aktiivisemmin ja miten huolehdit verkostostasi!

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Mikko Isoniemi
Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin I varapuheenjohtaja
kehitysjohtaja, Ilkka Oyj

Kategoriat:Kasvu, Kauppakamari