Läntisen teollisuusvyöhykkeen investointien ja liikenteen tulevaisuus

06.06.2023
liity jäseneksi

Läntisen teollisuusvyöhykkeen investointien ja liikenteen tulevaisuus

Läntisen Suomen teollisuus investoimassa kymmenillä miljardeilla

Osataanko liikenteen ja kuljestusten kasvu ottaa huomioon?

Läntinen teollisuusvyöhyke käy läpi historiallisen suurta investointiaaltoa. Tornionjokilaaksosta Turkuun ulottuvalla vyöhykkeellä investoidaan vuosikymmenen loppuun mennessä kymmenillä miljardeilla euroilla teolliseen tuotantoon ja energiaan – koko Suomen kasvuun. Jo nyt alue tuottaa kolmasosan Suomen viennin arvosta. Jatkossa on mahdollisuus paljon enempään, kunhan asiat tehdään oikein.

Osataanko liikenteen ja kuljetusten kasvu ottaa huomioon, kun liikenneinvestointeja suunnitellaan ja rahoituksesta päätetään? Onko meillä riittävästi eväitä johtaa tiedolla liikenneinfran kehittämistä ja Suomen saavutettavuuden parantamista? Onko vaarana johtaa itsemme harhaan menneisyyteen pohjautuvalla datalla esimerkiksi koskien liikennemääriä, kuljetusten arvoja ja tonneja? Osaammeko riittävästi ottaa huomioon muuttuneen geopoliittisen tilanteen ja huoltovarmuusnäkökulman? Tulevaisuuden liikennettä ei voida rakentaa menneisyyteen pohjautuvan tiedon varaan – kehitys ja liikenneverkon tarpeet eivät etene lineaarisena jatkumona.

Läntisen teollisuusvyöhykkeen kauppakamarit (Lappi, Oulu, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Satakunta, Rauma ja Turku) ovat toteuttaneet yhdessä Destian kanssa tulevaisuuskatsauksen, joka avaa tätä kehityskulkua. Nyt on myös ensimmäistä kertaa selvitetty koko länsirannikon käynnistyvien investointien volyymi.

Elinkeinoelämä julkistaa tulevaisuuskatsauksen, kuinka liikennejärjestelmän kehittämistä on jatkossa tehtävä entistä vahvemmin tulevaistulevaisuustietoon perustuen. Tilaisuudessa esitellään tulevaisuuskatsaus sekä kuullaan paneelikeskustelussa viiden vaalipiirin kansanedustajien näkemyksiä.

Kategoriat:Vaikuttaminen, Kasvu, Talous