Kyllä me sen soten saamme onnistumaan 

22.12.2021

Kyllä me sen soten saamme onnistumaan 

Aluevaalit ovat tulossa, eivätkä ne ihan vähäpätöiset olekaan, sillä alueilla päätetään Suomessa vuosittain yli 20 miljardin euron menoista. Ei siis ole aivan yksi ja sama, ketkä päättävät tuollaisen rahamäärän käyttämisestä. Toivottavasti siis kiinnostaa! 

Pitkään veivattu sote kyllä onnistuu, kunhan muistetaan, että sote-palveluiden tuottaminen ei saa jatkossakaan olla julkinen monopoli. Markkinatalouden puolesta pitää meidän joka tilanteessa liputtaa ja varmistaa että yritykset ja järjestöt ovat mukana tuottamassa palveluita monituottajamallin mukaisesti. Asiakkailla on siis oltava aito valinnan mahdollisuus ja yksi helppo tapa sen toteuttamiseksi on palvelusetelien laaja käyttö, johon voidaan yhdistää henkilökohtainen budjetti. Näistä asioista alueet, siis myös Etelä-Pohjanmaa, päättävät itse. 

Usein sanotaan, että julkiseen sektoriin sopivat huonosti yrityksissä käytössä olevat tulostavoitteet. Voi näinkin olla, mutta soten onnistumisen kannalta hyvinvointialueiden tulee toimia avoimesti ja tehdä kustannuksistaan läpinäkyviä. Kun myös hoidon laadusta tehdään läpinäkyvää, niin eri palveluntuottajien vertaileminen on asiakkaalle helppoa. Edellinen päätös on myös alueellinen ja kun siihen lisätään valtakunnallisesti päätettävät hyvinvointialueiden yhtenäiset kustannusten laskentamallit, päästään jo erittäin hyvään tilanteeseen ilman, että puhutaan siltikään joidenkin kammoamista yritysmäisistä tulostavoitteista. 

Sote- ja hyvinvointipalvelut jos mitkä vaativat riittävästi osaavaa ja palveluhalukasta työvoimaa olivatpa ne sitten yritysten tai julkisen sektorin tuottamia. Digitalisaation ja teknologian nykyistä laajempi hyödyntäminen esim. ajanvaraukseen yms. liittyvissä asiakaspalveluprosesseissa vähentää hoitohenkilökunnan hoitotyön ulkopuolista taakka. Tämän lisäksi uutta työvoimaa on koulutettava nykyistä enemmän ja joka tapauksessa meidän on lisättävä osaamisperusteista maahanmuuttoa. Viimeinen taasen vaatii ensin henkisten ja jatkossa konkreettisten kansainvälistymisvalmiuksien parantamista niin työpaikoilla kuin alueen kunnissa ja kaupungeissakin. Näissäkin monissa asioissa Etelä-Pohjanmaan omat päättäjät ja monipuolinen toimijoiden verkosto ovat avainasemassa. 

Sote on sotea isompi kysymys. Toimivat ja laadukkaat peruspalvelut lisäävät Etelä-Pohjanmaan veto- ja pitovoimaa ja houkuttelevat niin uusia asukkaita kuin yrityksiäkin. Siitähän syntyy itseään ruokkivat positiivinen kehä! 

Menestyksellistä vaalityötä kaikille aluevaalien ehdokkaille ja pidetäänhän me äänestäjät mielessä soten onnistumisen edellytykset, kun ehdokkaan numeroa äänestyskopissa aikanaan lapulle kirjoitamme. 

Oikein hyvää joulun aikaa kaikille! 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Pääkirjoitus