Vaalikone 

11.01.2022

Vaalikone

Aluevaalit ovat juuri käynnissä ja vaalitulos ratkaisee käytännössä sen, millaisia ratkaisuja Etelä-Pohjanmaalla ja millä tahansa alueella Suomessa tullaan sote-palveluiden järjestämisessä tekemään. Uudet aluevaltuutetut nimittäin päättävät itse alueellisesti monesta eri asiasta, esim. siitä, kuinka paljon yritykset voivat olla mukana sote-palveluiden tuottamisessa alueella. 

En vielä itse tiedä ketä äänestän, joten kokeilin eilen kahta eri vaalikonetta; Ylen ja Ilkka-Pohjalaisen. Vaalikoneethan toimivat siten, että ensin käydään läpi joukko kysymyksiä, joihin vastataan oma mielipide ja sen jälkeen vaalikone näyttää esim. prosentteina, kuinka lähellä kunkin ehdokkaan vastaukset ovat omia mielipiteitä. Samalla omia vastauksia voi peilata kaikkien alueen vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden antamiin vastauksiin. 

Minä tykkään olla asioista jotain mieltä, joten käytän yleensä esim. vaalikoneiden vastausvaihtoehtojen skaalaa ääripäästä toiseen. On toki monia asioita, joihin en koe tarvetta ottaa voimakkaasti kantaa puolesta tai vastaan. Sain tulokseksi aluevaaliehdokkaita, joiden vastaukset olivat parhaimmillaan 82% samaa mieltä kanssani ja olikin kiinnostavaa tutkia omia ja kunkin ehdokkaan vastauksia eri asioihin tarkemmin. 

Toki oli mielenkiintoista tutkia myös tuntemieni ehdokkaiden vastauksia omiin vastauksiini verrattuna. Esim. mielestäni työperäinen maahanmuutto on yksi hyvä täsmäkeino työvoimapulan kampittamiseen, myös sote-sektorilla, mutta kaikki ehdokkaat eivät tietenkään ole kanssani samaa mieltä, johtuen ehkä tuossa kohdin kysymykseen antamastani voimakkaan myönteisestä vastauksesta. Samoin olen voimakkaasti sitä mieltä, että yritykset on otettava mukaan tuottamaan sote-palveluita, mutta kaikki ehdokkaat eivät ole asiasta samaa mieltä. 

Demokratiaamme kuuluu, että saamme olla asioista eri mieltä ja keskustellen ja sopien pystymme silti löytämään ratkaisun ongelmiin. Tuo maahanmuuttokysymys on viheliäinen ongelma, sillä se on niin politisoitunut, että useimmat jo politiikassa toimivat eivät halua tai pysty julkisuudessa ottamaan siihen voimakkaasti puolustavaa kantaa, vaikka pienemmissä piireissä sen puolesta olisivatkin. 

Ai niin, löysinkö vaalikoneen avulla itselleni sopivan ehdokkaan? No luultavasti löysin tai ainakin pystyin rajaamaan todennäköisen joukon, josta lopullisen valintani teen. Ehkä kokeilen vielä muitakin vaalikoneita, sillä sen verran mielenkiintoisia ne olivat. Suosittelen vaalikoneen kokeilemista kaikille ja samoin suosittelen äänestämistä joko ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä! 

Tomi Kohtanen 
toimitusjohtaja 
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Politiikka, Pääkirjoitus, Aluevaalit