Olisiko jo nettiäänestyksen aika? 

28.01.2022

Olisiko jo nettiäänestyksen aika?

Aluevaalit on pidetty ja uudet valtuutetut valittu vaativaan ja tärkeään tehtävään. Uusien hyvinvointialueiden on nyt järjestettävä toimintansa kustannustehokkaasti ja yritykset on pidettävä mukana palveluiden tuottamisessa. Digitalisaatio on yksi keskeinen keino, jolla hyvinvointialueiden kustannusten kasvua voidaan hillitä.  

Vaalien äänestysprosentti jäi vaatimattomaksi, mutta yhtä kaikki, tulos saatiin aikaiseksi. Pakostakin tulee mieleen, että olisiko nyt vihdoin aika edistää digitalisaatiota ottamalla käyttöön sähköinen äänestysvaihtoehto jo ensi vuonna käytävissä eduskuntavaaleissa. Pystyn hoitamaan kaikki omat pankkiasiani tietoturvallisesti verkko- ja mobiilipankissa. Samoin terveystiedot ovat saatavilla Kanta-palvelusta ja ajoneuvoja hallinnoin Trafin oma asiointi -palvelun kautta. Myös verotiedot pystyn katselemaan ja täydentämään sähköisesti. Miksi kuitenkaan en pysty äänestämään sähköisesti? 

Suomessa olemme saaneet kaikki nuo edellä mainitsemani asiat toimimaan tietoturvallisesti ja toimintavarmasti. Mikä sähköisessä äänestämisessä on niin vaikeaa, että se ei onnistu? Jos pankkisalaisuus säilyy verkkopankkiasioinnissa, miksi vaalisalaisuus ei säilyisi nettiäänestyksessä? 

Julkisuudessa keskustellaan usein siitä, miten nuoret saataisiin mukaan politiikkaan ja äänestämään. Nuoret ovat tottuneita netin ja mobiilipalveluiden käyttäjiä, joten sähköinen äänestysmahdollisuus lisäisi varmasti myös heidän äänestysintoaan. Ainakin se madaltaisi kynnystä käyttää äänioikeutta nykyiseen paperilappuäänestykseen verrattuna.  

Nykyinen paperein toimitettava äänestys joko ennakkoon tai vaalipäivänä toimii toki hyvin. Äänestysprosentit ovat kuitenkin olleet jo pitkään laskevalla käyrällä, joten asialle kannattaisi tehdä jotain. 

Hyvää talven jatkoa! 

Tomi Kohtanen 
toimitusjohtaja 
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Politiikka, Aluevaalit