Vaalien tunnelmissa

03.04.2023

Vaalien tunnelmissa

Onnittelut Kokoomukselle vaalien voitosta. Petteri Orpo saa tuloksen myötä tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Valtakunnan tasolla kolme suurinta puoluetta kaikki kasvattivat ääni- ja paikkamääräänsä Perussuomalaisten ja Sosiaalidemokraattien menestyessä myös hyvin.

Ennakkoäänien julkaistua näkyi puoluejohtajissa sekä iloisia että pettyneitä ilmeitä. Ylen vaaliasiantuntija kuvasi jo ennakkoäänestyksen tuloksia ”voittajien vaaleiksi” ja pienempien puolueiden edustajat harmittelivat vaalien olleen ”pääministerivaalit”. Vaalikeskusteluja oli joka tapauksessa mielenkiintoinen ja jopa hauska seurata, sillä sen verran viihteelliseksikin ne mielestäni menivät.

Vaasan vaalipiirissä tutut puolueet jakoivat kansanedustajapaikat; PS: 4, RKP: 4, Kesk: 3, Kok: 2, SDP: 2, Kd: 1. Vaasan vaalipiirissä vaalien voittajaksi ja suurimmaksi puolueeksi kiri siis Perussuomalaiset ja puolue sai neljä kansanedustajaa, joista kaksi uutta edustajaa. Yksi paikka siirtyi Keskustalta Perussuomalaisille. Valituista edustajista naisia on neljä ja miehiä 12, joten naisten määrä tuplaantui Vaasan vaalipiirissä.

Eteläpohjalaisehdokkaat saivat jännittää omaa paikkaansa aivan ääntenlaskun loppuun saakka. Etelä-Pohjanmaalle tulos oli siinä mielessä harmillinen, että alueen kansanedustajamäärä putoaa kahdella ja jatkossa maakunnan asioita ajavat Paula Risikko, Antti Kurvinen, Juha Mäenpää ja Mikko Savola. Onnittelut kaikille edustajapaikkansa uusineille eteläpohjalaisille. Kauppakamarin hallitus kokoustaa eteläpohjalaisedustajien kanssa kesälomien jälkeen Helsingissä, jolloin uusi hallituskin on toivottavasti aloittanut tai aloittamassa työtään.

Meille alueena vaalitulos tarkoittaa myös sitä, että teemme jatkossa enemmän yhteistyötä poliittisessa edunvalvonnassa niin Pohjanmaan kuin Keski-Pohjanmaankin kanssa. Vaalien tulos luo joka tapauksessa odotuksia yritysmyönteiselle politiikalle. Nyt tarvitaan nimittäin kaikkia mahdollisia keinoja tukea yritysten kasvua ja tulevaisuutta.

Kun ennakkoon tehdyt puolueiden linjaukset mahdollisesti näkyvät seuraavan hallituksen ohjelmassa, niin yritysten verotaakka ei nouse, koulutukseen satsataan jatkossakin ja valtion taloutta laitetaan kuntoon. Kaikki hyviä kohtia, joiden soisi realisoituvat seuraavan neljän vuoden aikana.

Hyvää kevään jatkoa!

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Pääkirjoitus, Vaikuttaminen, Eduskuntavaalit, Politiikka