Meneekö nyt ihan oikein?

08.06.2024
Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja. Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Tässä kesän korvalla saimme uutisen, että Väylävirasto harkitsee nopeusrajoitusten alentamista kapeammilla ja vähäliikenteisillä teillä sekä joillain vilkkaammin liikennöidyillä tieosuuksilla, joilla onnettomuusriski on kohonnut. Todella herkullinen aihe, johon varmasti meillä jokaisella on mielipide!

Näitä tiekilometrejä, joiden nopeutta suunnitellaan alennettavan on eniten Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Sattumoisin näillä alueilla on myös paljon huonokuntoisia teitä, koska teiden kunnostamiseen suunnattuja varoja on jo vuosia ollut liian vähän, joten meneekö tämä nyt ihan oikein?

Nopeuden alentamisilla ja 90km/h nopeusrajoituskokeilulla pyritään parantamaan liikenneturvallisuutta, vähentämään onnettomuuksia ja niistä koituvia kuluja. Liikenneturvallisuuden parantaminen ja onnettomuuksien vähentäminen ovat kieltämättä hyviä tavoitteita, mutta voi kun niitä voisikin tavoitella myös teiden kuntoa parantamalla. On ilmiselvää, että ehdotus toteutuessaan heikentäisi saavutettavuutta sekä pidentäisi matka-aikoja. Isku osuisi eteläpohjalaisten arkeen, matkailijoiden kokemukseen Etelä-Pohjanmaasta, puhumattakaan kuljetusyrityksille osuvasta lisäharmista.

Olkaamme teiden osalta iloisia siitä, että tänä vuonna teitä päällystetään noin neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna. Kun kohtaamme päällystystyömaan kesäisillä teillä ja joudumme vaikkapa pysähtymään ja odottamaankin hetken, niin olkaamme kärsivällisiä ja pitäkäämme niissä nopeudet sallituissa rajoissa, sillä teitä korjataan meitä jokaista varten.

Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tämän päällystysmäärän ansiosta teiden korjausvelka ei tänä vuonna kasva. Olisi tietenkin hienoa, että saisimme valtiontalouden parempaan kuntoon ja korjausvelkaakin päästäisiin jatkossa lyhentämään. Jospa sitten tapahtuisi myös vähemmän onnettomuuksia, eikä alennettuja nopeusrajoituksiakaan sitten tarvittaisi enää niin paljoa.

Toivotan joka tapauksessa kaikille kauppakamarin jäsenille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille oikein hyvää kesää ja loma-aikaa!

Tomi Kohtanen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

PS. Kun on kesä lomailtu ja levätty, niin syksyllä on taas mahtavat mahdollisuudet tavata muita samanhenkisiä yritysten ihmisiä, saada uusia ideoita ja uutta verkostoa kauppakamarin verkostoitumistapahtumissa. Back to Work järjestetään Lapualla 28.8.2024. Tervetuloa mukaan!

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755