Matkailumaakuntaa ja lomatunnelmia

22.02.2022

Matkailumaakuntaa ja lomatunnelmia

Tämä kamariviesti ilmestyy juuri keskisen Suomen talvilomaviikon aikaan. Monet eteläpohjalaiset ovat koronapandemian hieman helpotettua suunnanneet Lapin, Koillismaan ja Itä-Suomen talvilomakeskuksiin. Lumilla ja rinteillä on tunnelma parhaimmillaan ja välillä on mukava istahtaa latu- tai rinnekahvilaan kuumalle kaffille ja tuoreelle munkille.

Etenkin Lapin kohteissa matkailuinfraa on kehitetty vuosikymmenten ajan. Palvelut ovat monipuolisia ja keskusten ympärille on syntynyt erilaisia yrityksiä palvelemaan kasvavia turistivirtoja halusipa turisti sitten shoppailla, lumikenkäillä, kylpeä tähtitaivaan alla, syödä hyvin tai ajella vaikka koiravaljakolla. Majoitus- ja ravintolakapasiteettia on kohteissa tarjolla monipuolisesti eri hintaluokissa kuten myös lentoja, lentokenttäkuljetuksia, takseja ja muita liikkumisen palveluita.

Laskettelukeskukset ovat jo useamman vuoden ajan kehittäneet myös ympärivuotista tarjontaa, jolla yritykset pystyisivät toimimaan lumisesongin ulkopuolella. Tuloja alueille tuovat kesäaikaan mm. erilaiset musiikki- ja kulttuuritapahtumat, liikuntatapahtumat ja retkeily.

Etelä-Pohjanmaalla on myös lukuisia hyviä kausiluonteisia ja ympäri vuoden toimivia matkailukohteita. Osa kohteista on jo saavuttanut valtakunnallisen tunnettuuden ja joiden voidaan katsoa olevan vetovoimaisia lomakohteita perheille. Toisilla yrityksillä tunnettuuden rakentaminen vaatii vielä lisäpanoksia markkinointiin ja raakaa jalkatyötä. Toivottavasti koronan helpottaessa pystytään jälleen järjestämään pari kesää tauolla olleita isoja musiikki- ja kulttuurifestivaaleja sekä muita tapahtumia, mikä ilman muuta näkyy  matkailu- ja palveluyritysten tulevaisuuden näkymien parantumisena.

Muistan takavuosilta Keski-Suomesta idean, jossa alueen pienet matkailuyritykset verkostoituivat suurien ja vetovoimaisten kohteiden ympärille luoden matkailijoita parhaimmalla mahdollisella tavalla palvelevan tiheän verkoston. Tällä tavalla toimien ”koukkuun saatu” matkailija saadaan viettämään alueella mahdollisimman paljon aikaa, kokemaan paljon uusia elämyksiä ja pienet matkailuyritykset pääsevät yhteistyön kautta hyödyntämään itseään isomman lomakohteen kävijävirtoja.

Vaikka tuosta Keski-Suomessa toteutetusta ideasta on aikaa, niin se on mielestäni edelleen hyvä ja toteuttamiskelpoinen toimintamalli. Kevään aikana ehdimme hyvin rakentaa yhteistyöverkostoja Etelä-Pohjanmaalla ja parantaa alueelle saapuvien matkailijoiden kokemaa palvelua sekä pidentämään heidän viipymäänsä. Omia nurkkia pitää tietenkin aina puolustaa, mutta matkailussa meidän pitää aina puhaltaa yhteiseen hiileen luodaksemme Etelä-Pohjanmaasta houkuttelevamman matkailualueen. Rakennetaan siis tiivis palveluverkko niin Ähtärin Eläinpuiston, Powerparkin, Tuurin Kyläkaupan, Kuortaneen Urheiluopiston, Seinäjoen Ideaparkin, Härmän Kylpylän kuin Provinssin, Tangomarkkinoiden, Vauhtiajojen, Vanhan Paukun Festivaalien kuin muiden hienojen kohteiden ja tapahtumien ympärille, eikä päästetä maksavia asiakkaita pois liian helposti.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Matkailu