Kesätunnelmia

23.05.2024

Kesätunnelmia

LinkedInissä on alkanut näkyä monen yrityksen postauksia kesätyöntekijöiden saapumisesta yrityksiin töihin. Monet yritykset järjestävät tulijoille perehdytys- ja infotilaisuuksia, joilla uudet työntekijät toivotetaan tervetulleeksi ja heille kerrotaan yrityksen tavoitteista, asiakkaista ja perehdytetään yrityksen turvallisuusohjeisiin.

Kesätöitä on tuntuman mukaan tänä kesänä hieman normaalia vähemmän, koska osa yrityksistä kärsii kysynnän puutteesta ja normaalia pienemmistä myyntivolyymeista. Tällä hetkellä yritykset näkevätkin henkilöstömääränsä keskimäärin mieluummin laskevan kuin nousevan. Kesätöiden tarjoaminen nuorille on kuitenkin tärkeää yrityksen tulevaisuuden työvoiman turvaamisen kannalta. Alueen nuoret sekä muualta päin alueelle opiskelemaan tulleet tutustuvat yrityksiin parhaiten juuri työharjoitteluiden ja kesätöiden kautta.

Matkailussa kesä tietää sesonkia niin hotelleille, ravintoloille, huvipuistoille, eläintarhoille ja monille muille kiinnostaville kohteille. Palvelualoilla kesätöitä onkin tarjolla vähintään yhtä paljon kuin muinakin vuosina. Matkailualan yrityksille ja niitä lähellä oleville muille palveluyrityksille on tärkeää tehdä yhteistyötä keskenään, jotta matkailijat saavat mahdollisimman hyvän elämyksen ja palvelukokemuksen alueella. Tyytyväiset asiakkaat palaavat takaisin ja tekevät todennäköisemmin hyviä arvioita myös eri matkailuportaaleihin ja äppeihin.

Osalle yrityksissä kesä on hiljaisempaa aikaa ja henkilöstö saa lomailla rauhassa. Hiljaisempi aika vaikkapa teollisuudessa kannattaa käyttää hyväksi kehittämiseen ja huoltoihin, jotta kone on jälleen huippuiskussa, kun tilauksia tulee ovista ja ikkunoista. Nimittäin toukokuussa meidän kauppakamareiden tekemämme talouskyselyn mukaan suurin osa yrityksistä näkee kysynnän nousevan seuraavan puolen vuoden aikana.

Vaihtelevan kysynnän osalta on hyvä tehdä myös suunnitelmia, miten logistiikka ja toimitusketjut pelaavat sujuvasti, vaikka välillä olisikin hiljaista ja välillä taas turhankin kiire. Henkilöstön kanssa pitää vaihtelevan kysynnän tilanteessa olla tarkkana, jotta väkeä on paikalla riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tämä tekee yritysten johtamisen haastavaksi, etenkin kun pienissä yrityksissä ei yleensä ole ketään erillistä henkilöstöihmistä, joka ehtisi keskittyä vain tähän asiaan.

Kesän aikana voi myös hoitaa talven kiireissä kenties vähemmälle huomiolle jääneitä verkostoja. Liike-elämän kumppaneitahan voi tavata myös työelämän ulkopuolella vaikkapa festareilla, urheilukatsomoissa, terasseilla tai vaikkapa huvipuiston kioskijonossa.

Vielä ennen kesälomia käydään Europarlamenttivaalit. Kannattaa tehdä pari vaalikonetta ja katsoa millaisia ajatuksia eri ehdokkailla on ja käydä sitten äänestämässä 9.6.2024 tai antaa äänensä ennakkoon.

Hyvää alkukesää!

Tomi Kohtanen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari