Kauppakamarin neuvonta ennaltaehkäisee ongelmia

16.03.2023

Kauppakamarin neuvonta ennaltaehkäisee ongelma

Monesti kannattaa soittaa meille neuvontaan tai laittaa sähköpostia ennen kuin tekee asioita yrityksen päässä. Ongelmia on helpompi ennaltaehkäistä kuin selvittää jälkikäteen solmuun menneitä asioita. Muutama käytännön esimerkki avaa asiaa. 

  1. Jos olet tekemässä työsopimusta uuden työntekijän kanssa, kannattaa käyttää paitsi kauppakamarin mallipohjaa, konsultoida neuvontamme kanssa työsuhteen ehdoista ja pohtia yhdessä, onko kyseisen työntekijän työnkuvassa asioita, joista pitäisi erikseen sopia. Tehdäänkö kilpailukieltosopimus? Onko tarvetta salassapitosopimukselle? Onko syytä määritellä useampi työntekemispaikka? Mikä on työaika?
  • Ostettiin kone ja se ei toimi kuten myyjä lupasi. Jäädäänkö ihmettelemään asiaa ja keskustellaan vioista vain suullisesti myyjän kanssa? Kuukausien päästä tehdään reklamaatio. Neuvonnassa olisimme kertoneet, että äärimmillään reklamaatioaika on oikeuskäytännön mukaan vain muutamia päiviä.  Muussa tapauksessa reklamaatio-oikeus voi olla menetetty. Kannattaa myös miettiä, mitä reklamaatioon kirjoittaa. Siinä olevat asiat voivat tulla negatiivisina vastaan, jos joudutaan menemään oikeuteen.
  • Yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen voi tehdä hyvinkin monella tavalla. Osakeyhtiölaki ja muu lainsäädäntö ei sitä juuri rajoita. Mikä siten on verotuksellisesti järkevin tapa tehdä yritysjärjestely onkin usein eri asia. Käytännössä kannattaa miettiä asia verotuksen kautta ensin neuvonnassamme ja toimia vasta sitten. Usein asia kannattaa selvittää jopa vuosia etukäteen, jolloin varautumalla hyvissä ajoin tulevaan toimenpiteeseen päästää pienimmillä kustannuksilla.

Kauppakamarin jäsenyritysten neuvonnassa on palveluksessanne neljä työsuhdeneuvojaa, kaksi veroasiantuntijaa, taloushallinnon asiantuntija, ulkomaankaupan määräysten asiantuntija sekä sopimus- ja yhtiöoikeuden asiantuntijoita. Neuvonta-asiakkaiden käytössä ovat myös Enterprise Europe Networkin kansainvälistymispalvelut, joista saa neuvontaa kansainvälistymiseen, yrityskontakteja sekä matchingiä kansainvälisillä messuilla.

Marko Silén
johtaja
Helsingin seudun kauppakamari

Kategoriat:Kauppakamari