Kauppakamarien vientijohtajakysely: Heikentynyt kysyntä piinaa suomalaisia vientiyrityksiä

22.01.2024
Päivi Pohjanheimo, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Heikentynyt kysyntä piinaa suomalaisia vientiyrityksiä

”Tulevasta vuodesta on tulossa vientiyrityksille vaikea. Heikentynyt kysyntä ja maailmantalouden tila ovat nyt selvästi vientiyritysten merkittävimmät haasteet. Kysynnän ja tarjonnan kohtaanto-ongelmaa olisi korjattava, eli suomalaisyritysten on löydettävä uusia kauppakumppaneita, jotta vientiä saadaan vauhditettua ”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo

Kauppakamarien tuore vientijohtajakysely osoittaa heikentyneen kysynnän ja taantuvan maailmantalouden olevan nyt suurimpia vientinäkymiä heikentäviä tekijöitä. Peräti 94 prosenttia kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo madaltuneen kysynnän haastavan vientiä. 78 prosenttia vastasi taantuvan maailmantalouden sekä 44 prosenttia Venäjän Ukrainan vastaisen sodan ja pakotteiden vaikeuttavan vientiä. Yritykset saivat valita kyselyssä kolme tärkeintä vientinäkymiä heikentävää tekijää. 

Taantuva maailmantalous ja vähentyvä kysyntä ovat nousseet suurimmiksi vientiä heikentäviksi seikoiksi, mutta vielä lokakuussa kolmanneksi suurimpana haasteena oli kohonneet kustannukset. Joulukuun kyselyssä kolmantena oli Venäjän sota ja pakotteet.

Lue lisää täältä. 

Kategoriat:Kansainvälisyys, Vienti, Kauppakamari