Vuoden aluksi

27.12.2023
Tomi Kohtanen, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja.

Vuoden aluksi

Tervetuloa uuteen vuoteen! Tänä vuonna taantuma tulee varmastikin vaikeuttamaan monien yritysten toimintaa, mutta yhtä varmasti monilla yrityksillä tästä vuodesta tulee erittäin hyvä, joillain jopa yrityksen historian paras. 

Onpa alkuvuosi sitten hyvä tai heikompi, niin yrityksen jatkuva kehittäminen pitää jatkua, jotta pysymme mukana kilpailussa, saamme tulevaisuudessakin kilpailuetua ja voitamme asiakkaiden sydämet ja mielet puolellemme. Taantumassa pitää myös keskittyä oleelliseen, eli mitä sellaista me osaamme, josta asiakkaat ilomielin maksavat meille. Pitää keskittyä olemaan merkityksellinen osa asiakkaidemme arvoketjua, auttamaan heitä onnistumaan ja menestymään. 

Koskaan ei ole huono hetki kehittää yritysjohdon ja koko yrityksen henkilöstön osaamista. Tästä arvokkaasta asiasta pitää pitää kiinni myös taantuman hetkellä. Etelä-Pohjanmaan kauppakamari on tässä laajoine alueellisine ja valtakunnallisine verkostoineen teidän palveluksessanne. 

Tänä vuonna kauppakamarin toiminnassa korostuu tiedon tarjoamisen merkitys. Yhteistyösopimuksemme Helsingin seudun kauppakamarin kanssa tarjoaa kaikille jäsenillemme erittäin kovatasoisen asiantuntijajoukon tarjoamat maksuttomat neuvontapalvelut. Rahanarvoisia neuvoja saa niin kirjanpidossa, verotuksessa, työlainsäädännössä kuin vaikkapa kansainvälisissä sopimuksissakin. Eli, kun kohtaat seuraavan kerran vaikkapa kimurantin sopimuspykälän asiakkaan tai toimittajan sopimuspohjassa, niin kysy sen kääntämistä selkosuomeksi juristiltamme. 

Tulemme myös tarjoamaan tietoa tulevista EU-parlamenttivaaleista. Nämä jäävät meillä monesti muiden vaalien ja poliittisten vääntöjen varjoon, mutta EU-parlamentin ja koko EU-lainsäädännön merkitys on Suomelle ja kaikille EU-maille erittäin suuri. Monessa kohdin myös yrityksiä koskeva lainsäädäntö tehdään EU-tasolla ja kansallisesti päätämme vain budjetista. EU-asioista kannattaa siis jokaisen yrittäjän ja yritysten työntekijöidenkin olla kiinnostunut ja ottaa asioita puheeksi niin kahvipöydissä kuin palavereissakin. 

Julkisen infran rakentaminen on usein keino torjua taantumaa, kun muuten rakentaminen on vähäistä. Olemme yhdessä Etelä-Pohjanmaan liiton ja muiden alueen toimijoiden kanssa nostaneet niin valtakunnan poliittisille päättäjille kuin virkamiehillekin tietoon Etelä-Pohjanmaan liikenneinfran investointien ja korjausten tärkeyttä. Vuoden lopulla lausunnolla olleessa Väyläviraston investointiohjelmassa Etelä-Pohjanmaalla oli muuhun maahan nähden pahuksen vähän investointikohteita. Suunnitelmia on onneksi kuitenkin työn alla useita, joten uskon, että tulevaisuudessa tilanne voi parantua. 

Verkostoituminen on yksi tärkeimmistä syistä kuulua kauppakamariin. Toteutamme nyt heti tammikuusta alkaen useita maksuttomia tapahtumia, joissa osallistujat pääsevät tapaamaan uusia ihmisiä, vaihtamaan ajatuksia, oppimaan ja saamaan uusia ideoita. Tiedän, että arjessa päivät täyttää yritykset asiat ja kiire, ja usein tuntuu siltä, ettei tapahtumiin millään ehdi osallistumaan. Tule kuitenkin rohkeasti kokeilemaan, edes kerran, jotta näet ja koet millaisia ihmisiä voit kohdata ja millaisia uusia ajatuksia voit kauppakamariverkostossa saada. 

Oikein hyvää ja energistä vuoden alkua! 

Tomi Kohtanen 
toimitusjohtaja 
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari 

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Työelämä, Pääkirjoitus, Vaikuttaminen, Kauppakamari