Uskomattomia uutisia

20.12.2021

Uskomattomia uutisia

Aivan viime aikoina olemme saaneet ”nauttia” uutisista, joiden ei todellakaan soisi olevan totta. Ylen ajankohtaisohjelma M.O.T. kertoi jo toistamiseen maamme suurimman sairaanhoitopiirin HUSin epämääräisestä toiminnasta julkisissa hankinnoissa. Ja julkiset hankinnathan tarkoittavat hankintoja, jotka tehdään meidän kaikkien, myös sinun ja minun, rahoilla. HUS on aiemminkin ”kunnostautunut” näissä asioissa ja joutunut jopa maksamaan sakkoja selvistä, ehkä jopa tahallisista virheistä ja piittaamattomuudesta. Mikä siinä on, että ihan selkeää hankintalakia on niin vaikea noudattaa? Vai onko vaan yksinkertaisesti helpompaa, vaivattomampaa ja (mikä pahinta) itselle tavalla tai toisella kannattavinta ja hyödyllisintä tehdä ne hankinnat kuten ennenkin, siltä tutulta ja läheiseltä toimittajalta? Haiskahtaa ihan klassiselta korruptiolta. Pahasti.

Toinen, ehkä vielä oudompi esimerkki julkisen hallinnon kummallisuuksista nousi esiin niinkin merkittävästä organisaatiosta kuin Valtiontalouden tarkastusvirastosta. Siellä jos missä luulisi asioiden ja valvonnan olevan kunnossa. Niinhän sitä luulisi…  Aivan uskomattomalta tuntuu, että kyseisessä virastossa on maksettu yli kahden vuoden ajan täyttä palkkaa ylitarkastajalle, joka ei saanut tehdä mitään virkaansa kuuluvia tehtäviä. Siteeraan suoraan asiasta kertonutta Iltalehteä:

  • Sopimuksen mukaan ylitarkastaja ei saanut tehdä töitä, esiintyä virkamiehenä tai viedä virkasuhteeseensa liittyviä asioita oikeuteen tai muiden viranomaisten käsittelyyn.
  • Valtion taloudenhoidon tarkoituksenmukaisuutta valvovan viraston johtajat perustelivat sopimusta sillä, että työn tekeminen ei kuulu virkavelvollisuuksiin.
  • Johtajat eivät esittäneet mitään syytä sille, miksi poikkeuksellinen sopimus oli tehty.

Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Asummeko Suomessa vai jossain ns. banaanitasavallassa? Toivottavasti kyseessä on vain omituinen yksittäistapaus eikä ns. maan tapa (vaikka sekin epäilys tässä kieltämättä hiipii mieleen).

”Asummeko Suomessa vai jossain ns. banaanitasavallassa?”

Meillä ei valtiona ja kansakuntana ole varaa olla näin leväperäisiä ja suorastaan rikollisen piittaamattomia yhteisten varojemme hoidossa. Olisi myös toivottavaa, että yhteisiin varoihimme näin ”rennosti ja luovasti” suhtautuvat henkilöt joutuisivat edes jonkinlaiseen vastuuseen tekemisistään ja tekemättä jättämisistään.  Niin toimitaan oikeusvaltioissa.

Pertti Kinnunen

Kategoriat:Pääkirjoitus, Talous, Julkinen hankinta