Turvaa tulevaisuus jatkuvalla oppimisella

11.01.2024
Hannele Hynynen, palveluasiantuntija, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
Hannele Hynynen, palveluasiantuntija, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Turvaa tulevaisuus jatkuvalla oppimisella

Nykyajan työelämässä oppiminen on avainasemassa. Ei riitä, että hallitsemme perustaidot ja osaamisen, joka vei meidät nykyiseen tehtäväämme; meidän on jatkuvasti päivitettävä ja laajennettava osaamistamme pysyäksemme ajan hermolla. Tämä on erityisen tärkeää aikuisille työikäisille, jotka tasapainottelevat työn, perhe-elämän ja muiden sitoumusten keskellä.

Miten sitten innostaa työikäisiä kouluttautumaan? Ensimmäinen askel on kuunnella yksilöitä. Jokaisella työntekijällä on uniikit tarpeet ja tavoitteet, jotka he haluavat saavuttaa kouluttautumisensa kautta. Olipa kyse sitten uuden teknologian hallinnasta, johtamistaidoista tai alan erityisosaamisesta, jokaisen tarve on yhtä tärkeä.

Suurena haasteena tässä on ajan löytäminen. Työelämämme on monesti niin hektistä, ettei siitä tunnu löytyvän sekuntiakaan irrotettavaksi lisäkouluttautumiseen. Miten paljon saisimme kuitenkin irti koulutuksista ja muiden samanhenkisten ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa olemisesta? Parhaimmillaan voisimme saada ihan uuden vaihteen omaan jokapäiväiseen suorittamiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Näitä asioita kannattaa punnita, jottei liian herkästi vain sulje korviaan uusilta ehdotuksilta ja huudahda: ”Ei onnistu! Minulla on liian kiire!” Tapoja kouluttautua on niin monia, että osaamistaan voi kehittää ilman, että se haittaa päivittäistä työtä.

Tekoäly, kuten ChatGPT, muuttaa työelämää merkittävästi. Se ei ainoastaan tehosta työprosesseja, vaan luo myös uusia koulutustarpeita. Työntekijöiden on ymmärrettävä, miten tekoälyä voi hyödyntää juuri siinä omassa työssä, ja miten he voivat työskennellä yhdessä näiden järjestelmien kanssa. ChatGPT:n kaltaiset työkalut voivat auttaa päätöksenteossa, tiedonhankinnassa ja jopa asiakaspalvelussa, joten niiden ymmärtäminen on nyt olennainen taito monilla aloilla. Kuulin yhdessä meidän tietoiskussamme, että meillä työikäisillä on nyt pari vuotta aikaa ottaa tämä taito edes jotenkin haltuun. Ettemme tipu kelkasta, ja etteivät työmarkkinoille tulevat nuoret lupaukset saisi syrjäytettyä meitä tehokkuudellaan. Tekoälyä ei siis kannata miettiä mörkönä, vaan tulevaisuuden kaverina. Tämä kaveri auttaa ihan joka asiassa, mitä me vain älytään häneltä pyytää. Ei kyllästy eikä tiuski, kun kysymyksiä vain satelee. Ei se huonolta kaverilta kuulosta ollenkaan.

Työympäristömme on nyt alati muuttuva, teknologia kehittyy ja näin myös koulutustarpeet muuttuvat. Tekoälyn, data-analytiikan ja digitaalisen markkinoinnin kaltaiset alat ovat nousemassa isompaan rooliin. Maailma ei kuitenkaan muutu yhdessä päivässä, ja vaikka muutoksesta puhutaan aina paljon, teemme työtämme kuitenkin joka päivä, eikä se yhdessä viuhahduksessa mihinkään muutu. Takaraivossa on vain hyvä olla tieto, että mitä on tulossa, ja miten pysyn itse siinä kehityksessä mukana.

Koulutus on investointi tulevaisuuteen, ja se on sitäkin arvokkaampaa, kun se perustuu yksilön tarpeisiin ja tavoitteisiin. Kuuntelemalla maailman menoa ja pysymällä kehityksessä mukana, löydämme ne keinot, jotka todella auttavat työikäisiä kasvamaan ammatillisesti ja pysymään ajan tasalla uusimpien kehityssuuntien kanssa.

Älä lannistu vaan innostu!

Hannele Hynynen

Hannele Hynynen

PALVELUASIANTUNTIJA

+358 50 343 3753

Kategoriat:Pääkirjoitus, Koulutus