Rahoitusta tarjolla kestävän kehityksen innovaatioille

20.02.2024
tuulimyllyjä

Rahoitusta tarjolla kestävän kehityksen innovaatioilla

Ilmastonmuutos ja luontokato tulevat muuttamaan monin tavoin talouselämäämme ja ylipäätään arkeamme tällä planeetalla. Yritykset eivät voi jatkaa entiseen tapaan, vaan jokaisen yrityksen tulee miettiä oman toimintansa vaikutuksia – positiivisia ja negatiivisia – ympäröivään yhteiskuntaan, ilmastoon ja luontoon. Maailma kaipaa kiireesti innovaatioita ja uusia ratkaisuja, joiden avulla saamme hidastettua ilmastonmuutosta ja luontokatoa.

”Tulevaisuuden murroksessa pärjäävät vain sellaiset yritykset, jotka ovat kyvykkäistä innovoimaan ja muuttamaan liiketoimintamallinsa kestävän kehityksen mukaisiksi. Tähän ajaa niin EU:n tiukentuva lainsäädäntö kuin se tosiasia, että planetaariset rajamme ovat tulleet vastaan”, sanoo vastuullisuusasiantuntija Outi Toivanen-Visti Helsingin seudun kauppakamarilta.

Vihreään siirtymään ja kestävän kehityksen mukaisiin ratkaisuihin on kuitenkin tarjolla hyvin rahoitusta useista eri lähteistä. Enterprise Europe Networkin (EEN) järjestämässä webinaarissa esiteltiin laaja kattaus rahoitusinstrumentteja, joita suomalaiset pk-yritykset voivat hyödyntää.

Yhteistä esitellyille rahoitusratkaisuille on, että rahoittajat haluavat löytää yrityksiä, joka tähtäävät kannattavaan liiketoimintaan. Yleensä rahoitetuissa hankkeissa on arvioitu ESG-hyötyjen lisäksi liiketoiminnan kannattavuutta ja potentiaalista taloudellista menestystä. Tarkoitus on siis tukea vihreää siirtymää markkinaehtoisesti, mutta innovaatio on yleensä kaikista kiinnostavin ainesosa rahoitusta saavissa hankkeissa.

Aiemmin kestävän kehityksen liiketoimintamalli saattoi perustua yksinkertaisesti hyvään maineeseen, osaamiseen, kustannussäästöihin ja resurssitehokkuuteen, mutta nämä asiat eivät enää riitä, kun edessämme on niin isoja haasteita kuin ilmastonmuutos ja luontokato.

Rahoitusmahdollisuuksia yrityksille vihreään
siirtymään ja kestävään kehitykseen

Katso joulukuussa 2023 järjestetyn tilaisuuden tallenne Rahoitusmahdollisuuksia yrityksille vihreään siirtymään ja kestävään kehitykseen -webinaari >>

Tilaisuuden avasi asiantuntija Johanna Marin-Hyppönen ja vastuullisuusasiantuntija Outi Toivanen-Visti kertoi vuoden 2024 vastuullisuustrendeistä.

Rahoituskäytäntöjään esittelivät viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Saara Mattero Ilmastorahastosta, Investment Officer Auli Nikkilä Nefco – The Nordic Green Bankista, Sector Head – services & Consumer Anna Kajander Nordic Investment Bankista, Director, sustainable investments Heli Kerminen, Tesi – Suomen Teollisuussijoitus Oy:stä, rahoituspäällikkö Sanni Helppolainen Finnvera Oyj:stä sekä asiantuntija Hanna Rinta-Erkkilä Business Finlandista.

Kaikilla rahoittajilla on hiukan erilaisia painotuksia rahoituspäätöksissään. Monet esittelyssä olevat rahoituslaitokset auttavat yrityksiä pääsemään sellaisen kriittisen vaiheen ylitse, jolloin yritys on jo saanut alkuvaiheen rahoitusta ja seuraava kasvun vaihe vaatii isoja panostuksia, mutta riski on liian suuri tavallisille pankeille rahoitettavaksi.

Webinaarin järjestivät yhteistyössä Suomen alueelliset kauppakamarit, Business Finland ja Enterprise Europe Network.


Johanna Marin-Hyppönen
asiantuntija
kansainväliset asiat, yrityskontaktihaut, EU-rahoitus
Enterprise Europe Network
Helsingin seudun kauppakamari

Outi Toivanen-Visti
vastuullisuusasiantuntija
kansainväliset asiat, yrityskontaktihaut
Enterprise Europe Network
Helsingin seudun kauppakamari

Rahoitusta tarjolla kestävän kehityksen innovaatioille | Helsingin seudun kauppakamari (chamber.fi)