Nyt on se vaalivuosi

04.01.2023

Nyt on se vaalivuosi

Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuun alussa ja puolueet täydentävät vielä viimeisiä nimiä ehdokaslistoilleen. Millaisen hallituksen ja hallitusohjelman minä toivoisin, jos saisin kuvitella ihanteellisimman vaalituloksen ja eduskunnan?

Minä toivoisin, että tuleva hallitus olisi sellainen, joka osaa ja pystyy tekemään sellaisia päätöksiä, jolla Suomen velkaantuminen saadaan loppumaan. Muuten on vaarana, että sekä työntekijöiden että yritysten verot tulevat nousemaan. Velanottoa ei saada kokonaan loppumaan todennäköisesti vielä neljän vuoden aikana, joten toiveeni ulottuu myös seuraavien vaalien ylitse. Vaadittavat päätökset ovat vaikeita, eikä niitä tekemällä saavuteta suurta kansansuosiota. Tulevan hallituksen on siis vaikea tulla valituksi uudelleen, koska opposition mukaan kaikki on tehty taas ihan väärin. Päätöksiä pitää silti tehdä.

Toiseksi toivoisin, että tulevat päättäjät pitäisivät osaamisestamme huolta. Suomalaisten yritysten menestys ja kilpailukyky maailmalla perustuu pitkälle jalostettuihin tuotteisiin ja tämä vaatii osaamista, tuotekehitystä ja yhteistyötä. Me tarvitsemme fiksuja ihmisiä yrityksiin töihin ja osaamiseen pitää tulevaisuudessa suunnata riittävästi rahoitusta kaikilla asteilla. Kun yritykset saavat osaavaa työvoimaa, niin ne menestyvät ja voimme viedä enemmän kuin tuomme. Tämä tuo kasvun kautta verotuloja valtiolle. Yritysten menestys ja kasvu on edellytys myös sille, että valtion velkaantuminen saadaan pysäytettyä ja laskuun.

Kolmanneksi toivoisin, että tulevilla päättäjillä olisi viisautta vähentää byrokratian ja hallinnollisen taakan määrää. Käytännössä yhden uuden säädöksen tai määräyksen asettamisen myötä pitää poistaa kaksi vanhaa säädöstä tai määräystä. Nyt viranomaiset tulkitsevat lakia ja asetuksia parhaansa mukaan ja yritysten asioiden ja lupien käsittelyssä kuluu aikaa kuukausikaupalla. Ja jos asiat menevät valitusprosesseihin, voi vaikkapa rakennusluvan saamiseen kulua parikin vuotta! Säädösten sijaan tuleva hallitus voi raamittaa yritysten toimintaa suositusten ja yritysten itsesäätelyn kautta. Näin moni asia yksinkertaistuu ja nopeutuu huomattavasti, mikä jälleen tukee yritysten menestystä ja kilpailukykyä.

Uuden eduskunnan ja hallituksen on siis syytä olla kiinnostunut suomalaisten yritysten menestyksestä. Menestyessään yritykset työllistävät, innovoivat, kasvavat ja lisäävät vientiä. Kaikista näistä on hyötyä niin tavallisille ihmisille kuin valtiollekin. Ja kun valtio menestyy, niin sitä kautta kunniaa saavat myös asiansa osaavat poliitikot.

Hyvää vuoden alkua!

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Politiikka, Pääkirjoitus, Kasvu, Koulutus