Mielenkiintoiset eurovaalit tulossa
Vaalivuosi jatkuu ja seuraavaksi meillä on eurovaalit 9.6.2024, joissa valitaan Suomesta 15 edustajaa EU-parlamenttiin. Viisi vuotta sitten edustajia valittiin 13, joten uusia kasvoja tulee varmasti valituksi sekä lisääntyneen paikkamäärän vuoksi mutta myös muutamien nykyisten edustajien jäädessä pois.
Globaalisti EU hakee paikkaansa USA:n ja Kiinan mitellessä kaupallisia ja poliittisia voimiaan. Samoin BRICS-maat ja muu nouseva etelä tulee muuttamaan maailmanpolitiikkaa, kauppaa ja valtasuhteita. EU:n tulevaisuuden kannalta toimiva demokratia, parlamentarismi, komission ja parlamentin yhteistyö ja EU:n tulevaisuuden johtajat ovat tärkeitä; EU:n pitää osata määritellä paikkansa maailmassa sekä parantaa sisämarkkinoiden toimintaa meidän kaikkien jäsenmaiden yritysten toiminnan edistämiseksi.
EU-vaaleissa vaalipiirinä on koko maa. Vaalit ovat pohjalaisittainkin kiinnostavia, onhan täältä useita jo julkaistuja ehdokkaita mm. Anna-Maja Henrikssonista Mauri Peltokankaaseen ja Janne Sankelosta Aki Ruotsalaan ja Mika Lintilään. Lintilän ehdokkuuteen liittyy muuten kotimaan politiikkaan ja Etelä-Pohjanmaahan mielenkiintoinen piirre, sillä jos hänet valitaan EU-parlamenttiin, niin hänen tilalleen eduskuntaan nousee Pasi Kivisaari ja Etelä-Pohjanmaa saa viidennen kansanedustajan.
Kun vaalipiirinä on koko Suomi, niin valtakunnallisesti tunnetuilla ehdokkailla on ilman muuta etulyöntiasema. Tämän vuoksi monet puolueet ovatkin asettaneet ehdolle entisiä ja nykyisiä puheenjohtajiaan, kansanedustajia tai muuten laajasti tunnettuja hahmoja. Kollega oli alkuvuodesta tavannut Brysselissä toimivaa suomalaista toimittajaa, jonka mukaan ”EU-parlamentin 720 jäsenen joukkoon on helppo hukkua ja nauttia varsin mukavasta Keski-Eurooppalaisesta kaupunkilaiselämästä”. Tätä meidän pitää kaikkien pitää mielessä, kun itse ehdokkaita äänestämme, jotta valittavat henkilöt myös todella ovat halukkaita ja pystyviä saamaan asioita aikaan.
Kevään kuluessa onkin hyvä käydä keskustelua Suomen paremmasta edunvalvonnasta Euroopan tasolla, josta on jo jonkin verran mediassa puhuttu. Kaikessa edunvalvonnassa painopiste tulee olla ennakkovaikuttamisessa, sillä asian tullessa lausunnolle ollaan jo usein myöhässä tai asiaan voidaan vaikuttaa enää detaljien tasolla. Toki EU-parlamentissa ei ”Suomi-puoluetta” ole, vaan suomalaisedustajat kuuluvat oman puoluekantansa mukaan useisiin eri EU-parlamenttiryhmiin, joissa asioita valmistellaan. Silti Suomen ja suomalaisten yritysten asemaa pitää osata ja uskaltaa puolustaa ja kehittää.
Meillä on nyt vaaleissa mahdollisuus valita parhaat edustajat ja hyvää aikaa ottaa etukäteen selvää ehdokkaiden kannoista. Tehdään yhdessä yritysten kanssa EU:stakin hyvä!
Hyvää kevään jatkoa!