Kökkään porukkaa

01.12.2023
Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Kökkään porukkaa

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin syyskokous pidettiin marraskuun puolivälissä Alajärvellä. Mukana oli hieno joukko jäsenyritystemme ja -organisaatioidemme edustajia ja virallisten päätösten lisäksi kävimme mielenkiintoisia keskusteluja kokouksessa puheenvuorot pitäneiden Matti Vanhasen ja Milsa Malinin kanssa. Kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja budjetti sekä päätettiin hallituksen jäsenistä.

Kauppakamarin puheenjohtajana jatkaa EePeen Juhamatti Aronen ja varapuheenjohtajina Mikko Isoniemi Ilkasta, Lauri Lindholm OP:sta ja Anna-Kaisa Pusa Kurikasta. Hallituksen jäsenten rotaation mukaisesti meillä vaihtuu vuosittain yhdestä kahteen jäsentä. Ensi vuodeksi vaihtuu yksi Mäkelä Alu Oy:n toimitusjohtaja Marko Orpanan ollessa uusin hallituksemme jäsen.

Toimintasuunnitelman yhteydessä päätettiin myös, että jatkamme nykyisillä valiokunnillamme myös ensi vuonna. Kauppakamarin valiokuntia ovat elinkeinovaliokunta, ICT-valiokunta, innovaatio- ja osaamisvaliokunta, kauppa- ja palveluvaliokunta, teollisuusvaliokunta ja Suupohjan aluevaliokunta. Valiokuntien jäsenet ovat jäsenyritystemme ja -organisaatioidemme henkilöitä ja kokoonpanoja tarkennetaan loppuvuoden aikana. Valiokunnat järjestäytyvät sitten ensi vuoden ensimmäisissä kokouksissaan ja valitsevat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vuodelle 2024.

Kaiken kaikkiaan meillä on ”kökässä” ensi vuonnakin noin 100 luottamushenkilöä erilaisissa rooleissa. Olen äärettömän kiitollinen jokaisen tänä vuonna luottamustehtävissä toimineen henkilön työpanoksesta. Samoin olen iloinen, että kauppakamarin toiminta kiinnostaa niin, että toimiin on ajoittain jopa tungosta ja osa kiinnostuneista joutuu odottamaan seuraavalle vuodelle paikan vapautumista.

Talouden puolesta kauppakamarimme tilanne on hyvä ja syyskokouksessa päätimme, että jäsenmaksut pidetään edelleen samalla tasolla kuin tänä vuonna. Hyvien näkymien vuoksi pidimme jäsenmaksut jo toista vuotta peräkkäin samalla tasolla hienoisesta kustannusten noususta huolimatta. Kauppakamarin jäsenyys on siis suhteellisesti edullisempaa kuin aikaisemmin inflaation nostaessa lähes kaikkia muita yritysten kustannuksia.

Ei tämä maailma tullut tänä(kään) vuonna valmiiksi, joten työ jatkuu. Olemme kaikki yhteisellä asialla Etelä-Pohjanmaan ja yritystemme menestyksen eteen. Ja kuten pitkään käytetty voimalauseemmekin kuuluu: Yhdessä yritysten puolesta.

Ensi vuoden keskeisiä vaikuttamisen teemojamme tulevat olemaan EU-parlamenttivaalien keskusteluihin osallistuminen, sillä Euroopan Unioni on merkittävä vallankäyttäjä ja lainsäätäjä, joka vaikuttaa myös suomalaisyritysten jokapäiväiseen tekemiseen. Haluamme, että tulevat MEPit osaavat ja tietävät mitä yritykset tarvitsevat menestyäkseen ja millainen säädösympäristö tukee yritysten toimintaa parhaiten.

Teemme myös tuota Etelä-Pohjanmaalle ja muualle Länsi-Suomeen suunniteltujen miljardiluokan investointisuunnitelmien toteutumiseksi. Yhtenä viestinämme investoijille on, että meillä lähin alihankkija ja kumppani on trukkimatkan päässä; niin vahvaa teollisuutemme ympäri maakuntaa on.

Mutta vielä ennen ensi vuoden alkua vietämme toivottavasti perheidemme ja muiden läheistemme kanssa joulua ihanan lumisen talven keskellä.

Oikein hyvää joulua ja loppuvuotta!

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755

Kategoriat:Vaikuttaminen, Pääkirjoitus