Fiksumpaa tekemistä
Teollisuuden historiassa uudet koneet ja laitteet ovat lisänneet tehokkuutta, nopeutta ja muuttaneet työtä jatkuvasti. Usein se, minkä ihmiset tekivät käsin, tehdään jatkossa koneella nopeammin ja tehokkaammin. Ihmiset eivät ole kuitenkaan muuttuneet tarpeettomiksi, vaikka työ onkin muuttunut; ihmiset ovat oppineet ohjaamaan koneiden toimintaa ja hei, jonkun ne koneet ja laitteetkin on suunniteltava.
Viimeisin teknologiamurros on digitalisaation tulo jokapäiväiseen työhömme ja tekoäly on digitalisaation uusin tuotos. Tekoäly auttaa ja muuttaa jo monen tietotyöläisen työtä aivan kuten koneet ja laitteet ovat koko teollistumisen historian ajan auttaneet ja muuttaneet ihmisen tekemää työtä. En usko, että tekoälykään tekee meitä ihmisiä tarpeettomiksi, mutta se epäilemättä muuttaa sitä, mitä ihminen tekee. Koneet ja laitteet, aivan kuten tekoäly, mahdollistavat meille ihmisille työn tekemisen jatkossa fiksummin.
Kuulin hiljattain kyselystä, että vaikka monet yritykset ovat jo kokeilleet tekoälyä, niin lähes 80% ei silti vielä oikein tiedä, mitä tehdä sillä. Markkinointi ja suurten tietomassojen käsittely ovat yleisimpiä tekoälyn käyttötapauksia yrityksissä. Yritysten lisäksi tekoälyä voivat tietenkin hyödyntää myös julkisen sektorin toimijat, vaikka tuskin sekään yksin vaikkapa sote-alueiden karmean heikkoa taloudellista tilannetta voisi ratkaista tekemistä tehostamalla.
Digitalisaation eri muotojen hyödyntäminen on yrityksissä jo arkipäivää ja toivon, että tekoälystä tulee myös arkipäivää tulevaisuudessa. Voimme kukin osaltamme edistää digitalisaation ja tekoälyn käytön lisääntymistä nostamalla esille hyviä esimerkkejä, sillä vertaiskokemusten kautta oppiminen on tunnetusti yksi tehokkaimmista tavoista oppia. Tämän vuoksi Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin ICT-valiokunta hakee jälleen vuoden digitaalista eteläpohjalaisyritystä ja digitekoa, jota kuka tahansa voi ehdottaa ja joka julkistetaan ja palkitaan kauppakamarin syyskokouksessa marraskuussa. Lue alta lisää ja kerro oma vinkkisi tai tuntemasi fiksu esimerkki siitä, miten digitalisaatiolla tai tekoälyllä on uudistettu liiketoimintaa onnistuneesti.
Hyvää syyskuun alkua!