Aikamoista polarisoitumista

21.08.2022

Aikamoista polarisoitumista

Kävimme Suupohjan aluevaliokunnan kanssa viime viikolla hyvän keskustelun työpaikkojen, työnhakijoiden, kansainvälisten osaajien ja asuntojen saatavuuden tilanteesta. Totesimme keskustelussa, että yrityksillä on hyvin erilaiset tilanteet vaikkapa osaajien saatavuudessa ja sitä kautta myös oman tulevaisuutensa menestyksen varmistamisessa. Osa yrityksistä hyödyntää jo täysillä kansainvälisiä osaajia työvoimatarpeensa täyttämiseksi, mutta osassa listataan seikkoja, miksi kansainvälisiä osaajia ei juuri heillä voida hyödyntää. Aikamoista polarisoitumista yritysten välillä siis näkyvissä.

Kausityöläisten ja ukrainalaisten saapumisen myötä joidenkin kuntien ja kaupunkien vapaana olleet vuokra-asunnot ovat täynnä. Kun pienemmillä paikkakunnilla rahoituksen saaminen rakennushankkeille on matalien vakuusarvojen vuoksi vaikeaa, ei uusi asuntotuotanto pysy nopean kasvun perässä millään. Samaan aikaan joissain kunnissa on rivitaloja ja kerrostaloja lähes tyhjillään, eikä uusia asukkaita ole tulossa sen kummemmin ulkomailta kuin kotimaastakaan. Vaikka tilastojen mukaan väki ei Suomessa keskimäärin lisäänny monessakaan paikassa, mutta aikamoista polarisoitumista kuntien ja kaupunkien välilläkin tapahtuu.

Aivan oma lukunsa on valtakunnan politiikan polarisoituminen niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa. Tapana on, että aivan puolueista riippumatta oppositio kritisoi ja parjaa hallitusta mitä ikinä se sitten tekeekään muistuttaen samalla, että jos he itse olisivat päättämässä asiasta, olisi lopputulos varmasti parempi. Tämä sama toistuu sitten vaalikausi vaalikaudelta, jälleen riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa ja mitkä oppositiossa. Positiivista Suomessa oli korona-ajan kohtuullisen yksituumaiset kriisiratkaisut sekä etenkin tänä vuonna tehdyt samanmieliset Nato-ratkaisut. Aikamoista polarisoitumista puolueiden välillä kuitenkin on, vaikka onneksi olemme vielä kaukana Yhdysvaltain rajusta polarisaatiosta.

Suomessa lapsia ja perheitä tuetaan monin tavoin ja kaikilla lapsilla ja nuorilla on hyvin yhdenvertaiset mahdollisuudet käydä koulua ja opiskella lähes mihin ammattiin vain. Hankaluuksia tulee tietenkin harvaan asutuilla seuduilla, jossa koulumatkat voivat olla pitkiä ja lasten ja nuorten aika menee bussissa tai taksissa istumiseen samaan aikaan, kun kaupungissa asuvat pääsevät kulkemaan omin neuvoin tai isommissa kaupungissa julkisella liikenteellä. Koulut onneksi ovat saman arvoisia, eikä monien muiden maiden tavoin ainakaan peruskoulutasolla vaikuta mitenkään lapsen ja nuoren tulevaisuuden mahdollisuuksia heikentävästi. Viime viikon radiouutisten perusteella suomalaislasten elämää polarisoi kuitenkin entistä enemmän vanhempien mahdollinen työttömyys ja vaikkapa päihteiden käyttö kodissa. Minä toivon, että saamme turvattua jokaisen lapsen ja nuoren yhtäläiset mahdollisuudet myös tulevaisuudessa ilman isompaa polarisoitumista.

Emme me voi tietenkään ennustaa ja tietää etukäteen, miten toimien jokin tietty yritys tulee menestymään tai hiipumaan, tai että miten toimien jokin kunta tulee kukoistamaan tai kuivumaan. Voimme kuitenkin oppia tähän asti kokemistamme ja näkemistämme hyvistä ja huonoista esimerkeistä. Voimme tehdä niiden perusteella erilaisia tulevaisuudenkuvia, skenaarioita ja pyrkiä tekemään valistuneita arvauksia siitä, miten toimien olemme jatkossa menestyvien joukossa.

Kauppakamarit haluavat olla mukana tarjoamassa ratkaisuja Suomelle. Tavoitteena on edelleenkin tehdä Suomesta paras paikka ihan jokaiselle. Näitä keskusteluja tullaan syksyn mittaan käymään monella tasolla, kun valmistaudumme ensi kevään eduskuntavaaleihin. Jos sinulla on jokin tietty teema tai asia, josta toivot keskusteltavan tai jonka taakse haluat joukkovoimaa kauppakamarin jäseniltä, niin kerro se meille. Moni muu yritys, asiantuntija, johtaja tai työntekijä todennäköisesti miettii juuri sitä samaa asiaa. Yhdessä olemme enemmän ja yhdessä teemme työtä paremman Etelä-Pohjanmaan ja paremman Suomen puolesta.

Hyvää loppukesää ja syksyn odotusta!

Tomi Kohtanen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Kategoriat:Pääkirjoitus