Digihuijausten ja huijauslaskujen kulta-aikaa
Kesälomakausi on otollista aikaa yrittäjille rentoutua, mutta yritysten viheliäiset viholliset, huijarit, eivät lepää laakereilla kesälläkään. Finanssiala Ry:n mukaan digihuijausten määrässä oli selvää kasvua vuonna 2022. Pankit ja viranomaiset onnistuivat kuitenkin aktiivisella toiminnallaan estämään yli 14 MEUR edestä huijauksia, joista suurimmat euromääräiset huijaukset olivat ns. valepoliisihuijauksia sekä erilaisia tietojen kalasteluja. Aiemmin hankalana pidetty suomen kieli ei ole enää ongelma taitaville pitkäkyntisille, vaan kirjoitusasu on usein hyvin viimeisteltyä ja uskottavaa.
Huijauslaskuista varoitellaan säännöllisin väliajoin ja näin lomien aikaan kesätyöntekijöiden ja -sijaisten on syytä erityiseen tarkkaavaisuuteen. Huijauslaskuilla pyritään naruttaa laskun vastaanottaja maksamaan joko väärästä tai ylihinnoitellusta tuotteesta tai palvelusta. Huijaus voi myös liittyä esimerkiksi identiteettivarkauteen tai petokseen. Lisäksi laskun ulkoasu voi näyttää uskottavalta yrityslogoineen.
Suojautuakseen huijauslaskuilta, on syytä tutkia lasku huolellisesti sekä tarkistaa tietojen oikeellisuus vertaamalla mahdollisesti aiemmin tehtyihin tilauksiin muun muassa nimen, osoitteen, yhteystietojen sekä laskun summan ja tilinumeron osalta. Mikäli lasku toimitetaan sähköpostitse tai muulla digitaalisella tavalla, on hyvä varmistaa, että lähettäjän sähköpostiosoite tai verkkosivuston osoite vastaa odotuksiasi. Erityistä valppautta on syytä noudattaa, jos ei ole aiemmin tehnyt liiketoimintaa kyseisen laskuttavan yrityksen kanssa. Yhteydenpito yhteistyöyrityksiin voi myös vähentää huijausriskiä.
Lisätietojen kysyminen ei ole noloa! Jos jokin laskun sisällössä herättää epäilykset, niin ei kannata epäröidä, vaan rohkeasti ottaa yhteyttä kyseiseen yritykseen suoraan ja pyytää laskusta lisätietoja. Ota yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa tai etsi luotettavia yhteystietoja heidän virallisilta verkkosivuiltaan. Älä käytä laskussa mainittuja yhteystietoja, jos epäilet huijausta.
Tilitapahtumien säännöllinen seuranta kannattaa, jotta voidaan havaita mahdolliset epäilyttävät laskut tai veloitukset ajoissa. Ilmoita viranomaisille ja pankille, mikäli joudut huijauslaskun uhriksi. He voivat auttaa sinua ryhtymällä tarvittaviin toimenpiteisiin sekä samalla voidaan ehkäistä muita huijauksia. Asiasta ei kannata vaieta häpeän vuoksi.
Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritykset voivat myös kysyä maksuttomasti neuvoa Helsingin Seudun kauppakamarin juristeilta osoitteesta: https://helsinki.chamber.fi/neuvonta-ja-palvelut/maksuton-neuvontapalvelu/ihmiset-neuvojen-takana/