Terveiset hallitusneuvotteluihin 

02.05.2023

Terveiset hallitusneuvotteluihin 

Kokoomuksen johtamat hallitusneuvottelut Perussuomalaisten, RKP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa alkavat tänään Säätytalolla Helsingissä. Porvarihallituksen ennakointi nostaa yritysten ja koko elinkeinoelämän odotuksia yritysmyönteisestä politiikasta seuraavien neljän vuoden aikana. 

Keskuskauppakamarin asiantuntijat ennakoivat, että hallitus tehnee jopa yli puolet suurimmista uudistuksistaan jo tulevan syksyn ja talven aikana. Olemme siis tärkeän ajanjakson kynnyksellä.  

Osaavan työvoiman saannin turvaaminen ja liikenneinfran ylläpidon rahoituksen parantaminen ovat kaksi useimmin jäsentemme ja valiokuntiemme keskusteluissa esille nousevaa teemaa. Tulevaisuuden työntekijöitä saadaan kouluttamalla nuoria, nostamalla työllisyysastetta ja sujuvoittamalla kansainvälisten osaajien rekrytointi- ja maahantuloprosesseja. Liikenneinfra kehittyy sujuvoittamalla kaavoitusprosesseja, varmistamalla riittävä rahoitus liikenneinfran ylläpitoon ja hyödyntämällä EU:n rahoitusinstrumentteja järjestelmällisemmin. 

Osa pk-yrityksistä välttää kasvamista verotuksen tai säätelyn lisääntymisen takia ja tätä voidaan muuttaa paremmaksi oikeilla poliittisilla päätöksillä. Yritykset maksavat veroja ja veroluonteisia maksuja noin 70 miljardia euroa. Yritysverojärjestelmä on pidettävä kansainvälisesti kilpailukykyisenä, eikä yritysten ja yrittäjien verotusta tule kiristää. 

Tulevalla hallituskaudella on varmistettava, että toimintaympäristö Suomessa on yritystoiminnalle houkutteleva, ennustettava ja kilpailukykyinen. Vain niin pystymme varmistamaan, että yritykset työllistävät, investoivat ja kasvavat ja siten synnyttävät niitä verotuloja, joilla hyvinvointiyhteiskunnan palveluita rahoitetaan. 

Hallituksen tulee toteuttaa vain aidosti vaikuttavia lainsäädäntötoimenpiteitä ja pidättäytyä niistä muutoksista, jotka aiheuttavat lähinnä ylimääräistä taakkaa asianmukaisesti toimiville yrityksille. Lainsäädännön määrää voidaan suitsia ottamalla käyttöön periaate ”yksi uusi säädös poistaa yhden vanhan säädöksen”. Käytännössä siis yritykselle taakkaa aiheuttavan säädöksen tuominen edellyttää, että taakkaa puretaan toisaalla. 

Oikeanlaisella politiikalla ja yhteistyöllä koko elinkeinoelämän kanssa meillä on mahdollisuus onnistua! 

Hyvää kevättä! 

Tomi Kohtanen 
toimitusjohtaja 
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari 

Kategoriat:Politiikka, Pääkirjoitus, Vaikuttaminen, Eduskuntavaalit