Pieniä tekoja

12.04.2024
Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tomi Kohtanen

Pieniä tekoja

Maailmanpolitiikan kuohut jatkuvat. Venäjän hyökkäys Ukrainassa jatkuu, Israel moukaroi Gazaa ja joku EU virkamies taisikin jo Helsingin Sanomien haastattelussa sanoa, että Euroopan itä- ja etelälaitaa reunustaa tulivyöhke. Rauha tuntuu kovin kaukaiselta haaveelta, mutta kuten Itä-Suomen Yliopiston apulaisprofessori Arto O. Salonen viime viikon Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuusfoorumissa sanoi, että vaikka rauha olisikin kuinka vaikeaa tahansa, niin sitä kannattaa tavoitella, sillä se on aina parempi kuin sota.

Ei unohdeta Ukrainaa, eikä anneta itsemme turtua sodan jatkumiseen. Oikea tie rauhaan on Venäjän lyöminen taistelussa ja Ukrainan alueiden palauttaminen. Venäjän sotaisia toimia naapurinsa valloittamiseen edes osittain ei saa hyväksyä ja meidän on se helppo Suomessa ymmärtää. Tehdään kukin se mitä voimme, mutta älkäämme unohtako.

Taloudessa kuohut ovat rauhoittuneet ja EKP:n korkojenlaskupäätöstä on ennakoitu optimistien mielissä kesällä ja pessimistitkin odottavat sitä viimeistään syksyllä. Tämä epäilemättä piristää Suomen taloutta ja ainakin osa tällä hetkellä pysähdyksissä olevista investointisuunnitelmista lähtevät jälleen liikkeelle. Korkojen lasku tulee näkymään myös kuluttajien toiminnassa nostaen myös heidän luottamustaan. Luottamuksen nouseminen taas helpottaa kaikkia palvelusektorin yritysten tekemistä, kun kuluttajat uskaltavat taas hankkia tarvitsemiaan tuotteita ja palveluita.

Toisia yrityksiä käynnissä olevat taistelut tai taantuma eivät juurikaan kosketa. Toiset yritykset ovat taas joutuneet jopa lopettamaan toimintansa kustannusten noustua ja/tai kysynnän loputtua. Tasan eivät käy onnenlahjat kuuluu jokin vanha sananlaskukin.

Ovatko menestyjät onnekkaita vai tehneet isoja oikeita tekoja? Varmasti on noinkin, mutta ajattelen, että jokaisen ulospäin isolta oikealta teolta näyttävän asian takana on iso joukko pieniä oikeita tekoja ja päätöksiä. Joku yrityksen henkilöistä on tehnyt ensi yhden toimivan pienen teon, vaikkapa onnistuneen myyntipuhelun, hyvän rekrytoinnin, ollut ajoissa oikeassa paikassa, tavannut uuden henkilön, saanut pienen idean tms. Kun tämän jälkeen asiaa on osattu tukea ja tehdä lisää oikeita, mutta yksittäin silti pieniä tekoja, on kokonaisuudesta kasvanut suuri.

Isoja asioita tekevät meidän kaltaisemme ihmiset tekemällä pieniä, ihmisenkokoisia oikeita tekoja. Uskon, että meillä kaikilla on mahdollisuus menestyä ja auttaa työpaikkojamme, yrityksiämme ja kumppaneitamme menestymään. Yksin olet yksin, mutta kun teet jotain yhdessä muiden kanssa, voivat asiat kasvaa isoiksi ja merkityksellisiksi. Tehkäämme siis yhdessä pieniä tekoja Ukrainan puolesta, talouden elpymiseksi ja yritystemme menestykseksi. Niistä tulee itselle hyvä ja merkityksellinen olo!

Hyvää kevään jatkoa!

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755