Tavarantarkastus

Hyväksytty tavarantarkastaja, HTT, on puolueeton asiantuntija, joka saamansa toimeksiannon perusteella suorittaa tarkastuskohteessa teknisluontoisen tarkastuksen ja antaa sen perusteella määrämuotoisen lausunnon, tarkastuskertomuksen.

Tavarantarkastajan käyttäminen on suositeltavaa tilanteessa, jossa kaivataan ulkopuolisen ja objektiivisen asiantuntijan näkemystä riitatilanteen ratkaisemiseksi.

Suomessa toimivat tavarantarkastajat hyväksyy Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunta joka myös määrittää kullekin sen erityisalan, jolla tavarantarkastaja saa toimia. Lautakunta myös ohjaa ja valvoo hyväksyttyjen tavarantarkastajien toimintaa. Tiedot hausta ja edellytyksistä HTT-tavarantarkastajaksi ovat Keskuskauppakamarin nettisivuilla.

Suomessa toimii tällä hetkellä noin 200 tavarantarkastajaa ja tavarantarkastuksia tehdään vuosittain noin 1000 kappaletta.

Etelä-Pohjanmaalla toimivat seuraavat tavarantarkastajat:

Työkoneet ja laitteet
Nosto-, siirto- ja kuljetuslaitteet
Ala-Huita Jari, Seinäjoki
puh. 0500 235 976, 06 414 8595
jari.ala-huita(a)sr-o.fi

Nahka ja turkis
Jalkineet
Suokko Vesa, Parkano
puh. 0500 168 930, 03 440 1430
vesa.suokko(a)topman.fi

Maa- ja pohjarakennus
Rakennustekniikka
Perustukset ja runko
Kiinteistöjen kuntotarkastukset
Vierre Jukka, Alavus
puh. 044 530 4464
jukka.vierre(a)gmail.com

Kattava lista koko Suomessa toimivista HTT-tavarantarkastajista löytyy oheisen linkin kautta: HTT-tavarantarkastajat

Tavarantarkastajien palkkiot ja korvaukset

Tavarantarkastajat ovat itsenäisiä toimijoita, ja tavarantarkastus on asiakkaan ja tavarantarkastajan välinen. Siksi Keskuskauppakamari ei tiedä tavarantarkastajien tuntiveloitushintoja. Alle on koottu hinnoittelun yleisiä periaatteita.

Tavarantarkastajalla on oikeus veloittaa tarkastusta pyytäneeltä kohtuullinen palkkio. Kohtuullisuuden arvioinnissa otetaan huomioon erityisesti tehtävän kiireellisyys, vaativuus, siihen käytetty aika ja erityisolosuhteet. Palkkion kokonaissuuruus määräytyy toimeksiannon sisällön, laajuuden ja vaikeusasteen mukaan. Tarkastuspalkkio koostuu yleensä lähtökohtaisesti kaikesta siitä ajasta, jonka tavarantarkastaja tarkastustoimeksiantoon käyttää.

Tavarantarkastaja voi veloittaa seuraavista asioista:

 • itse tarkastus matka-aikoineen
 • ennen tarkastusta: tehtäväsisällön muotoilu asiakkaan kanssa,    kutsujen laatiminen ja lähettäminen, asiakirjoihin tutustuminen
 • matkakulut (kohtuullinen kilometrikorvaus)
 • otettujen kuvien tallennus ja käsittely
 • kertomuksen laatiminen, tulostaminen, postitus ja kopiointi
 • muut asianmukaiset kulut kohtuulliseen määrään saakka
 • arvonlisävero (useimmissa tapauksissa)

Palkkion lisäksi tavarantarkastaja veloittaa Keskuskauppakamarin kuluosuuden, joka on 10 % palkkion määrästä, kuitenkin enintään 275 euroa (1.1.2017 lukien).

Palkkion suuruuteen ei vaikuta:

 • tarkastettavan kohteen taloudellinen arvo
 • kohteen muu erityinen merkitys tarkastusta pyytäneelle

Tavarantarkastajan velvollisuudet:

 • ilmoittaa ennen toimeksiannon vastaanottamista suuruus ja  antaa mahdollisimman tarkka arvio tarkastuksen  kokonaiskustannuksista,
 • ilmoittaa pyydettäessä veloitusperuste,
 • ryhtyä tarkastustehtävässään vain sellaisiin toimenpiteisiin, jotka  ovat toimeksiannon sisällön mukaisesti tarpeellisia ja välttämättömiä tavarantarkastuksen asialliselle suorittamiselle.