Arabimaissa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

22.10.2024

Arabimaissa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Arabimaat tarjoavat useita liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Maat monipuolistavat talouksiaan, pyrkivät eroon öljyriippuvuudesta, kehittävät digitaalisia palveluja ja siirtyvät vähitellen vihreään energiaan. Keräsimme koosteen maiden kehityksestä ja painotuksista.

Muun muassa Saudi-Arabian visiona on luoda elinvoimainen yhteiskunta, kukoistava talous ja kunnianhimoinen kansakunta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on muuttaa kuningaskunta maailmanlaajuiseksi ja kilpailukykyiseksi ICT-keskukseksi. 

Qatarissa puolestaan pyritään modernisoimaan ja yksinkertaistamaan liiketoimintasääntöjä. Verokannustimia on luvassa startup- ja pk-yrityksille, jotka toimivat teknologia-aloilla ja vihreän energian parissa. Marokko on Euroopan lähinaapurustoa. Eurooppaan on vain 14 kilometrin matka. Maa on väylä eteläisen Afrikan markkinoille ja Afrikan Unionin jäsen.

Arabiemiraatit (UAE) on vakaa ja vauras valtio. Infrastruktuuri on hyvin kehittynyt ja säätely-ympäristö on yrityksille suopea.  Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Suomi solmivat diplomaattisuhteet.

IMF:n arvion mukaan UAE:n talouden uskotaan kasvavan 4 prosenttia vuonna 2024. Marokko on toiseksi suurin afrikkalainen investoija mantereella. Algeria on yksi Afrikan suurimmista talouksista. Bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 3,8 prosenttia vuonna 2024. Maata pidetään nykyisin turvallisena ja verrattain vakaana afrikkalaisena maana.

Suomalais-Arabialainen kauppayhdistys järjesti tilaisuuden What’s new in Arab States elokuussa. Tilaisuudessa Suomen suurlähettiläät esitelmöivät asemamaistaan.

Lue koko artikkeli >> Vauhtia vientiin arabimaista