Oltaisiinko pohjalaisia?

18.10.2024

Oltaisiinko pohjalaisia? 

Entinen Italian pääministeri ja Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puhui Nordic Business Forumissa syyskuussa mm. siitä, mitä Euroopan tulevaisuuden menestyminen vaatii. Hän kehotti keskittymään erilaisuuksien sijaan kaikkeen siihen, mikä yhdistää (meitä kaikkiin muihin eurooppalaisiin). Esimerkeiksi hän mainitsi vaikkapa liikenneinfran, digitalisaation, sähköverkon jne. 

Jäin pohtimaan tuota meidän eteläpohjalaisten kannalta; miten voisimme olla ensisijaisesti pohjalaisia ja vasta sitten lapualaisia, ilmajokisia, ähtäriläisiä, alajärvisiä, seinäjokisia tai vaikka vaasalaisia? Muualla Suomessa vain harvat ymmärtävät kuitenkaan Etelä-, Keski- tai Pohjois-Pohjanmaan eroja etenkin, kun noiden lisäksi on vielä se Pohjanmaakin. 

Maakuntakantilta aiheesta on keskusteltu myös Ilkka-Pohjalaisen yleisönosastopalstalla, jossa nostettiin tarve lisätä yhteistyötä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien välillä. Ehdottipa joku jopa yhteisen Pohjanmaan ammattikorkeakoulun perustamista Seinäjoen, Vaasan ja Centrian amk:n yhdistymisenä. 

Käytän termiä pohjalainen nyt siinä laajassa merkityksessä, joka yhdistää kaikkia Pohjanmaita: Miten voisimme tulevaisuudessa keskittyä olemaan ylpeästi pohjalaisia vaalien ja vahvistaen kaikkea sitä hyvää, joka meitä yhdistää eri maakuntien, kaupunkien ja kuntien sijaan? Yhteisen hyvän vahvistamisen ei tietenkään tarvitse merkitä minkään meille merkityksellisen ja hyvin toimivan nykyisen rakenteen lopettamista. 

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa on molemmissa omat kauppakamarit ja Keski-Pohjanmaa kuuluu myös Pohjanmaan kauppakamarin alueeseen. Meillä kahdella kauppakamarilla on yhteinen Suupohjan aluevaliokunta, jota hoidamme yhdessä ja jossa on jäseninä yrityksiä, kuntia ja kaupunkeja molemmista maakunnista. Yhteinen nimittäjämme löytyy helposti Suupohjan alueen elinkeinoelämän kehittämisestä sisältäen mm. osaavan työvoiman saannin turvaamiset, liikennekysymykset ja aluekehittämisen. 

Yhteistä molemmille kauppakamareille on myös Länsi-Suomen menestyminen vaikkapa infra-hankkeissa. Pohjanmaalla korostetaan lentoliikenteen ja satamien merkitystä vientiteollisuuden portteina maailmalle ja meillä korostetaan yhteyksien tärkeyttä lentoasemille ja satamiin. Yhdistäviä tekijöitä onkin yllättävän helppo löytää. 

Keväällä on tulossa kunta ja aluevaalit. Niissä keskusteluissa tullee korostumaan kuntien ja kaupunkien sekä hyvinvointialueiden identiteetti. Minä toivon, että keskusteluun nousisi myös mahdollisimman paljon meitä eri alueita ja asukkaita yhdistäviä asioita. Me emme kilpaile keskenämme vaan kilpailu tulee muualta Suomesta ja etenkin maailmalta. Voimme olla mistä tahansa asiasta eri mieltä, mutta keskustellaan ja sovitaan asioista keskenämme ja ulospäin olkaamme yhtenäisiä ja vahvoja. Vain yhtenäisillä viesteillä ja terävillä vaikuttamisen kärjillä voimme saavuttaa voittoja tulevaisuudessa! 

Hyvää syksyn jatkoa!

Tomi Kohtanen

Tomi Kohtanen

toimitusjohtaja

+358 50 5062755