Halu oppia ratkaisee – PowerParkissa kannustetaan työnantajia solmimaan suhteita oppilaitoksiin

09.10.2024

Halu oppia ratkaisee – PowerParkissa kannustetaan työnantajia solmimaan suhteita oppilaitoksiin

Vuoden esimerkillinen eteläpohjalainen työnantaja 2023 houkuttaa työpaikkana niin nuoria kuin eläkeläisiäkin. Huvipuiston sesonkiaika antaa mahdollisuuden sekä kesätyöhön että työhönpaluun kokeiluun.

Huvipuisto PowerPark palkittiin Vuoden 2023 esimerkillisenä eteläpohjalaisena työantajana isojen yritysten sarjassa. Se työllistää noin 450 henkilöä. PowerPark on osa Lillbacka Powerco Oy konsernia ja Suomen ainoa perheomistuksessa oleva huvipuisto.

Rekrytointikoordinaattori Pia Sissala sanoo, että PowerParkissa on haluttu tietoisesti rekrytoida eläkkeellä olevia työntekijöitä mm. huvipuiston laitekuljettajiksi. Toisaalta kausiluonteinen työ sopii hyvin myös opiskelijoille ja nuorille kesätyöksi.

– Työntekijöidemme ikäjakauma on noin 14–70 vuotta, ja olemme saaneet siitä hyvää palautetta myös työntekijöiltä itseltään. He pitävät siitä, että löytävät kavereita myös eri-ikäisistä ihmisistä kuin joita muuten tapaisivat.

Myös asiakkaat ovat olleet ilahtuneita työntekijöiden laajasta ikähaarukasta.

Työyhteisö on myös monikulttuurinen. Eniten ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä on ravintoloissa ja siivouspuolen tehtävissä. Turvallisuussyistä suurimmassa osassa asiakaspalvelutehtävistä vaaditaan sujuvaa suomen kielen taitoa. Siivous- ja ravintolapalveluissa työskentelevistä noin puolet on ulkomaalaistaustaisia.

Työllistämisen tuet, kuten palkkatuki esimerkiksi pitkään työttömänä olleen tai alentuneesti työkykyisen henkilön palkkaamiseksi ovat Sissalalle tuttuja. Palkkatuen hakemista hän ei pidä kynnyskysymyksenä, vaikka osa yrittäjistä voi kokea prosessin vaivalloiseksi.

Tukimuodoista työolosuhteiden järjestelytukea ei toistaiseksi ole käytetty esimerkiksi vammaisen henkilön tarvitsemiin työympäristön muokkauksiin. Kiireinen kesäsesonki määrittää sen, että mahdollisia mukautuksia ei välttämättä tälle ajalle pystytä tekemään. Mukautuksia on kyllä tehty muuten jonkin verran esimerkiksi perhevapaalta palaavien vakituisten työntekijöiden kohdalla.

Sesonkipainotteisen työn takia PowerParkiin on helppo hakeutua töihin myös silloin, kun haluaa kokeilla työntekoa pitkähkön tauon jälkeen. Myös osa-aikatyö on opiskelijoille ja monille muillekin vapaaehtoinen valinta, johon ollaan tyytyväisiä.

Pia Sissala sanoo, että perehdytystä ja rekrytointia hiotaan vuosittain. He kehittävät sitä mm. opinnäytetöiden, erilaisten kyselyiden ja omien käytännön havaintojen pohjalta.

Ison yrityksen rekrytointeja koordinoivana hän haluaa rohkaista muita yrityksiä solmimaan suhteita oppilaitoksiin, joiden kautta voi löytää innokkaita ja osaavia harjoittelijoita ja työntekijöitä. Myös oppisopimuskoulutus on hyvä keino saada räätälöidysti henkilöstöä taloon.

– Työharjoittelujaksot ovat hyvä tapa tutustua puolin ja toisin. Kannustan rohkeuteen! Halu oppia ja asenne ovat ratkaisevia tekijöitä, vaikka tietty ammattiosaaminen taustalle vaadittaisiinkin, Sissala painottaa.

Henkilöstön hyvinvoinnista pidetään huolta: kehitysehdotukset käydään läpi ja helpoimmin toteutettaviin toiveisiin vastataan nopeastikin. Henkilökunnalle järjestetään kesäkaudella yhteistä toimintaa viikoittain. Kauden päätteeksi pidetään kiitosjuhla koko henkilökunnalle sekä kauden ulkopuolella ympärivuotiselle henkilökunnalle esimerkiksi pikkujoulut.