”Erilaiset ihmiset tuovat työyhteisöön iloa”

09.10.2024
Kerabit Kattoelementit Oy

”Erilaiset ihmiset tuovat työyhteisöön iloa”

Kerabit Kattoelementit on saanut ukrainalaisista motivoituneita työntekijöitä. Operatiivinen johtaja Mikko Haapoja ei pidä kielimuuria todellisena rekrytoinnin esteenä. Tutustumista helpottaakseen hän opetteli kuitenkin venäjän alkeet.

Vuoden 2023 esimerkillinen eteläpohjalainen työnantaja -kampanjassa korkeintaan 50 henkilöä työllistävien sarjan voiton vei Kerabit Kattoelementit Oy. Yritys toimii Seinäjoen Ylistarossa ja kuuluu Nordic Waterproofin Groupiin. Kerabit Kattoelementtien operatiivinen johtaja Mikko Haapoja kertoo, että työvoiman tarve on jatkuva, sillä Etelä-Pohjanmaalla työttömyysprosentti on todellisuudessa nollan tienoilla, motivoituneita työntekijöitä on hankala löytää. Alueella opiskelevia etsitään harjoitteluihin ja kesätöihin ja pidempiaikaisestikin töihin yritykseen.

Keväällä 2022 oivan ratkaisun työvoimapulaan tarjosi Ukrainasta tulleet osaavat ja motivoituneet ihmiset. Haapojalla oli kontakti jo alueella asuneeseen ukrainalaiseen, jonka kautta löytyi vasta maahan tulleita työhaluisia henkilöitä: mm. entisiä opettajia, myyjiä, siivoojia. Aikaisemmalla työkokemuksella tai koulutuksella ei ollut väliä, motivaatio riitti palkkaamiseen. Tällä hetkellä Ukrainasta on 14 työntekijää, mikä on yli 50 prosenttia yrityksen tuotantotyöntekijöistä.

– Pidin tärkeänä opetella itse venäjän alkeet, jotta voin keskustella ukrainalaisten kanssa. Englannilla ei oikein pärjää. Ukrainalaiset työntekijät ovat opetelleet myös suomea, Mikko Haapoja sanoo.

Hän painottaa, että kielimuuri ei ole todellinen ongelma, siitä kyllä selviää nykyteknologian avulla. Hän on halunnut helpottaa muualta tulleiden sopeutumista myös olemalla mukana hoitamassa verotus- ja pankkiasioita. Se vaatii hieman oman ajan käyttöä ja ponnistelua, mutta auttaa molempia osapuolia.

Haapoja on ollut kertomassa mm. Invest Lapualle ja Etelä-Pohjanmaan yrityspalveluille kansainvälisten osaajien rekrytoinnista maakunnassa. Hänestä tätä resurssia hyödynnetään harmillisen vähän.

– Erilaiset ihmiset tuovat työyhteisöön sananmukaisesti erilaisuutta ja iloa. Mökötystä ei täällä näe! Viestini muille on, että rohkeasti kokeilemaan erilaisia reittejä houkutella tekijöitä. Omasta motivaatiosta ja aktiivisuudesta on paljon kiinni, miten asiat sujuvat.

Lue Kerabit Kattoelementit Oy:n uutinen tunnustuksesta viime tammikuulta:

Kerabit Kattoelementit sai tunnustusta esimerkillisenä eteläpohjalaisena työnantajana – Kerabit