Vienti kasvussa!

Etelä-Pohjanmaalla vienti nousussa, Kiina kärjessä

Kauppakamarin alkuperätodistusten kysyntä on noussut ennätystasolle Etelä-Pohjanmaalla. Vuoden 2017 loppuun mennessä yli 800 kpl. Tällaisiin lukuihin ei ole aiemmin päästy. Kehitys myötäilee koko kauppakamariryhmän sekä tullin vientikaupan tilastoja. Viimeiset viisi vuotta on Venäjä ollut kärkimaa alkuperätodistusten kohdemaana, mutta viime vuonna Kiina ohitti täpärästi aiempien vuosien tilastoykkösen. Kauppakamarin myöntämillä todistuksilla sujuvoitetaan suomalaisyritysten vientiä EU:n ulkopuolelle.

Heidi Sikkilä palvelupäällikkö Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
Heidi Sikkilä
palvelupäällikkö
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

”Viimeisten kahden vuoden aikana Kiinan kauppa on lisääntynyt. Pitkään alkuperätodistusten kohdemaana Etelä-Pohjanmaan alueella ovat olleet Venäjä, Uusi-Seelanti sekä Iran. Kiinaan myönnettävien alkuperätodistusten määrä on kasvanut 2016 vuodesta yli 155%”, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin palvelupäällikkö Heidi Sikkilä kertoo.

Alkuperätodistus on viennin asiakirja, jolla osoitetaan tavaroiden alkuperä Euroopan Unionin ja kolmansien maiden välisessä kaupassa. Todistus vaaditaan joissakin maissa maahantuonnin yhteydessä tullaus-, tilastointi- tai erilaisten kaupallisten vaatimusten täyttämiseksi tai tullietuuksien saamiseksi. Lisäksi alkuperätodistus on luotettava, edullinen ja hyvin tunnettu keino todistaa tuotteen alkuperä.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamari on myöntänyt vuoden 2017 aikana noin 8 prosenttia enemmän alkuperätodistuksia kuin vuonna 2016. Suhdanne on ollut noususuuntainen viimeiset viisi vuotta, lukuun ottamatta vuotta 2015 jolloin myönnetyissä alkuperätodistuksissa on pieni notkahdus Venäjän viennin tippuessa lähes puolella edellisestä vuodesta.

Koko Suomessa kauppakamarit ovat myöntäneet alkuperätodistuksia marraskuun 2017 loppuun mennessä 10 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana 2016. Kehitys myötäilee viennin kasvua Euroopan unionin ulkopuolelle. Tullin tilastojen mukaan ulkokaupan vienti kasvoi tammi–lokakuussa 13 prosenttia.

Suomen tärkeimmät kauppakumppanit EU:n ulkopuolisista maista ovat USA, Venäjä ja Kiina. Alkuperätodistuksissa Venäjän kärkipaikkaa hipoo Kiina, jossa talouskasvu jatkuu muutenkin vahvana. Seuraavaksi eniten alkuperätodistuksia menee Saudi-Arabian, Intian ja Turkin vientiin.

Poikkeuksena muuhun Suomeen, Etelä-Pohjanmaalta Venäjän ja Kiinan lisäksi tärkeitä kauppakumppaneita ovat Uusi-Seelanti sekä Iran.

Kauppakamarien sähköisessä e-Vientiasiakirjat -palvelussa asiakirjoihin saa sähköisen allekirjoituksen ja leiman, mutta ne tulostetaan normaaliin tapaan lomakepohjalle.

“Vaikka sähköisesti vahvistetut asiakirjat ovat maailmalla laajasti

Hannele Visuri asiantuntija ulkomaankauppa Keskuskauppakamari
Hannele Visuri
asiantuntija ulkomaankauppa
Keskuskauppakamari

käytössä ja yleisesti hyväksyttyjä, vaativat eräät maat kuten Iran ja Egypti toisinaan yhä märkäleimallista kappaletta. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua esimerkiksi suurlähetystöjen kanssa, jotta sähköinen vahvistaminen koettaisiin yhtä luotettavaksi”, Keskuskauppakamarin asiantuntija Hannele Visuri sanoo.

Alkuperätodistuksia myöntävät kaikki Suomen 19 kauppakamaria. Keskuskauppakamari vastaa alkuperätodistusjärjestelmästä ja sen kehittämisestä. Lisätietoja alkuperätodistuksista e-Vientiasiakirjat –palvelun kautta www.e-vientiasiakirjat.fi.

Lisätiedot ja lähde:
www.sttinfo.fi/tiedote/kauppakamarin-vientiasiakirjojen-kysynta-kasvaa-kiina-hipoo-jo-karkea

Yhteyshenkilö

Heidi Sikkilä
palvelupäällikkö
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
0400 568 900 | heidi.sikkila(a)kauppakamari.fi

alkuperätodistus, Etelä-Pohjanmaa, kasvu, ulkomaankauppa, vienti, vientiasiakirja, yritys