Viennin näkymät ennätyksellisen heikot

Syksyn talousnäkymät ovat sanalla sanoen sumeat. Erityisesti maamme vientiteollisuus on antanut hälyttäviä merkkejä lähikuukausien tilanteesta. Aiemmat tilauskannat on käytännössä syöty ja uusia tilauksia tulee sisään todella hitaalla tahdilla. Syykin on selvä: yhteydenpito asiakkaisiin ja uusien asiakkaiden hankinta ovat maailmanlaajuisten matkustusrajoitusten vuoksi monessa tapauksessa ”Mission Impossible”. Koronavirus on otettava vakavasti ja sen leviämistä on ehkäistävä tehokkaasti, mutta olisiko myös yritettävä oppia elämään sen kanssa ja etsittävä järkeviä ja perusteltuja keinoja, joilla talouden rattaat saadaan pidettyä liikkeellä, turvallisia toimintatapoja noudattaen?

Kauppakamarit tekivät elokuussa kattavan selvityksen maamme vientiyritysten näkymistä. Selvityksen tulokset ja niistä tehtävät johtopäätökset löytyvät tästä Keskuskauppakamarin johtajan Timo Vuoren ansiokkaasta artikkelista:

https://kauppakamari.fi/tiedote/kauppakamarien-vientiyrityskysely-viennin-romahdus-jopa-20-prosenttia-matkarajoitukset-kasvava-ongelma/

Toki viennin lisäksi myös moni muu toimiala on suurissa vaikeuksissa. Esiin voidaan nostaa vaikkapa messu- ja tapahtumajärjestäjät, jotka ovat jo nyt joutuneet perumaan useita suurempia ja pienempiä tapahtumia tulevalta syksyltä. Nämä toimialat ovat vahvasti verkottuneita ja niiden toiminta perustuu useimmiten hyvinkin laajoihin ja monipuolisiin yhteistyö- ja kumppanuusverkostoihin, joissa on monenlaisia palveluntuottajia. Heiltä kaikilta tapahtumien ja tilaisuuksien peruuntuminen vie työtilaisuudet, joita on käytännössä mahdotonta korvata esim. virtuaalikokoontumisten avulla.

Toivokaamme, että tilanne pysyy nykyisellä, hyvinkin hallinnassa olevalla tasolla ja voimme pitää yhteiskuntamme ja taloutemme liikkeellä.

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

Korona, messut, talous, tapahtumajärjestäjät, vienti