Vetävätkö kotitaloudet Suomen nousuun?

Etelä-Pohjanmaan kauppakamari järjesti yhdessä Etelä-Pohjanmaan Ekonomien ja Pohjanmaan Liiketalousammattilaiset LTA:n kanssa  viime viikolla Verotusseminaarin, joka kokosi satapäisen yleisön Framille. Seminaari järjestettiin nyt jo 41. kerran ja siitä on muodostunut alueen johtava verotuksen ja taloushallinnon seminaari.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin johtajaSeminaarissa puhuivat mm. Keskuskauppakamarin verojohtaja
Ann-Mari Kemell ja Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. He pohtivat puheenvuoroissaan Suomen verotuksen kehittymistä, talouden tilaa ja ympärillä jatkuvasti tapahtuvia murroksia.

Keskusteluissa nousi esille mm. se, että hallituksen nykyinen talouspolitiikan linja on talouden kannalta kohtuullisen hyvä kompromissi, kun leikataan vähän, mutta ei toisaalta kovin ankarasti. Julkisen sektorin nähdään jopa elvyttävän ensi vuonna lievästi, mikä toivottavasti johtaa Suomen kasvu-uralle. Hallitus joutuu joka tapauksessa tekemään tähän liittyviä vaikeita päätöksiä.

Tällä hetkellä valtion velka kasvaa edelleen ja investoinnit laahaavat alhaisella tasolla, mutta yksityinen kysyntä kompensoi alhaista investointitasoa. Kotitaloudet siis käytännössä mahdollistavat omalla toiminnallaan sen pienen bkt:n kasvun, jota lähivuosille ennustetaan. Tämä rahoitetaan osittain velkarahalla. Olemme siirtyneet pitkäaikaisesta yritysvetoisesta bkt:n kasvusta ainakin tilapäisesti kotitalousvetoiseen kasvuun, vähän kuin USA:ssa.

Nyt pitää joka tapauksessa löytää tahto tehdä päätöksiä. Kenties kadotimme tuon tahdon ”Nokia-vuosina”, kun asiat sujuivat hyvin, eikä vaikeita päätöksiä tarvinnut juurikaan tehdä. Talouden liberalisoinnissa on päästy pienin askelin eteenpäin vaikkapa kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen myötä, mutta paikallinen sopiminen edistyi odotettua vähemmän. Valitettavasti liian moni taho on parin viime vuoden aikana keskittynyt lähinnä vastustamaan kaikkea muutosta. Strateginen kyky uudistua ei synny pelkästään leikkaamalla ja pieniä yksityiskohtia fiilaamalla, vaan sen löytämiseksi on uskallettava katsoa riittävän kauaksi, tehtävä yhteistyötä ja tehtävä päätöksiä. Ei kai se nyt niin kovin vaikeaa voi olla?

Tomi Kohtanen
Johtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

bkt, kasvu, kysyntä, uudistuminen, verotus, Verotusseminaari