Väki vähenee – mitä tehdä?

3.4.2018

Väki vähenee – mitä tehdä?

Viime vuonna Suomessa syntyi noin 55.000 lasta, mikä on vähemmän kuin 1860-luvun nälkävuosina. Yhä pienemmät ikäluokat synnyttävät yhä vähemmän lapsia, joten tämä kierre on itse itseään ruokkiva. Paitsi lasten, myös työikäisen väestön määrä on vähentynyt joka ainoana vuonna 2010-luvulla. Lisäksi vähenevä väki siirtyy yhä voimakkaammin kasvukeskuksiin, ennen muuta pääkaupunkiseudulle.  Jo nyt joka viides suomalainen asuu enintään 20 kilometrin päässä Helsingistä, joka kolmas alle 100 kilometrin.  Linjan Kokkola-Joensuu eteläpuolella asuu 90 % suomalaisista, joten ajatus koko maan pitämisestä asuttuna tuntuu yhä epärealistisemmalta. Samoin yhä selvemmältä näyttää, että lähitulevaisuuden suurin haasteemme on väen väheneminen ja ikääntyminen.

Etelä-Pohjanmaan väestöllinen huoltosuhde on Suomen maakunnista kolmanneksi huonoin, 65 % (alle 16-vuotiaiden ja eläkeläisten suhde työikäiseen väestöön). Mielenkiintoista on, että sijoitumme suunnilleen samoin myös maakuntien vientitilastoissa.

On selvää, että luonnollinen väestönkasvu ei ehdi eikä pysty ratkaisemaan ongelmaa. Ainoa realistinen vaihtoehto on nettomaahanmuuton kautta tapahtuva väestönkasvu. Viime vuosien pakolaiskriisin nostattamassa keskustelussa on turhan usein päässyt unohtumaan se tosiseikka, että moni elinkeino olisi Suomessa jo jouduttu lopettamaan ilman työperäistä maahanmuuttoa. Omassa maakunnassamme näitä toimialoja ovat vaikkapa turkistuotanto ja läntisessä naapurimaakunnassamme kasvihuoneviljely. Myös monissa alueemme teollisuusyrityksissä kuulee nykyisin useita muitakin kieliä kuin suomea, joten yritykset ovat jo omalta osaltaan lähteneet vastaamaan haasteeseen.

Eri mieltä? Samaa mieltä? Oma näkemyksesi yrityksesi/toimialasi näkövinkkelistä? Kerro se meille!
Soita Pertille p.040 5340 875 tai laita viestiä pertti.kinnunen(at)kauppakamari.fi

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

 

blogi, pääkirjoitus, vaikuttaminen