Väen vähyyttä, vanhustenhoitoa ja vaaleja

Ei ole aina mukavaa toistaa itseään, mutta joskus on pakko. Suomen väestökehitys on nyt sellaista, että asiasta on syytä pitää meteliä jokaisella mahdollisella foorumilla. Jos olivat vuoden 2017 syntyvyysluvut Suomessa murheelliset, reilut 50.000 syntynyttä, ovat vuoden 2018 luvut vielä synkemmät: viime vuonna maassamme syntyi vain reilut 47.000 lasta. Siis yhdessä vuodessa vähennystä tuli noin 3.000 henkeä. Tätä menoa viimeinen suomalainen todella syntyy joskus vuoden 2040 paikkeilla, jos ei jo aiemmin. Ainoa realistinen ratkaisu ongelmaan: työperäinen maahanmuutto.

Viime päivien kohupuheenaihe Suomessa on ollut vanhustenhoito ja sen heikko taso sekä riittämättömät resurssit. Poliitikot huutavat kilvan ratkaisuja, mikä näin vaalikeväänä on tietysti ymmärrettävää. Toisaalta moni heistä sortuu varsin helppohintaiseen populismiin ja todistaa samalla, että matematiikka ei näyttäisi olevan heidän vahva lajinsa. Otetaan pieni laskuharjoitus: Suomessa on vanhuksille tarjolla noin 50.000 ympärivuorokautista hoivaa tarjoavaa asiakaspaikkaa. Nykyisen henkilöstömitoitussuosituksen (0,5 hoitajaa per hoidettava) täyttämiseen tarvitaan siis 25.000 hoitajaa. Jos henkilöstömitoitusta nostetaan esim. monen tavoitteeksi asettamaan 0,7:ään, tarvitaan hoitajia peräti 40 % enemmän eli 10.000 hoitajaa lisää. Jos yhden hoitajan vuotuiset kustannukset työnantajalle (palkat, lomarahat, sosiaalikulut jne.) ovat vaikkapa 40.000 euroa (luku on todennäköisesti alakanttiin (tarvittaisiin tuon uuden hoitajakaartin palkkaamiseen vuodessa lisää 400 miljoonaa euroa (ei 30 miljoonaa, kuten eräs varsin tunnettu oppositiopoliitikko julkisuudessa esitti). On tietysti selvää, että poliitikoilta löytyy monenlaisia ideoita ja esityksiä siitä, mistä tuo 400 miljoonaa otetaan, mutta sen lisäksi pitäisi vielä löytää jostain ne 10.000 uutta, osaavaa, reipasta ja oikealla asenteella varustettua hoitajaa. Mistä ihmeestä heidät löydetään, kun alalla on jo nyt huutava pula pätevästä työvoimasta? No, ainoa realistinen ratkaisu tähänkin ongelmaan on, yllätys-yllätys, työperäinen maahanmuutto.

Vaalien läheisyys saa aina liikkeelle monenlaisia ehdokkaita, myös pesunkestäviä populisteja. Olisikin toivottavaa, että ennen vaaliteesien ja -lupausten julki tuomista ehdokkaat (tai ainakin heidän taustavoimansa) tarkistaisivat edes joitain asioita myös laskukoneella.

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja