Sumua ja jännitysnäytelmiä

Harmikseni joudun jatkamaan edellisen Kamariviestimme teemaa. Syksyn talousnäkymät ja erityisesti vientiteollisuutemme tilanne eivät ole ainakaan kirkastuneet, pikemminkin päinvastoin. Yhä useampi vientiyritys on joutunut toteamaan, että tilauskirjat ovat ohenemassa eikä uusia tilauksia ole tulossa tai ”plakkarissa” entiseen malliin. Tilanne on samankaltainen lähes kaikilla keskeisillä vientialoillamme, joitakin poikkeuksia ja valonpilkahduksia lukuun ottamatta. Omassa maakunnassamme tilanne on vielä juuri ja juuri siedettävä, mutta muualta päin Suomea on jo kuultu hyvinkin järisyttäviä uutisia tehtaiden sulkemisista rajusti pudonneen kysynnän vuoksi.

Syykin tiedetään. Korona-pandemia on aiheuttanut ennen näkemättömän maailmanlaajuisen taantuman, minkä kerrannaisvaikutukset nykyisissä globaaleissa kysyntä- ja toimitusketjuissa ovat dramaattiset. Pienenä viennistä ja kansainvälisestä kaupasta vahvasti riippuvana kansantaloutena Suomi ei voi oikeastaan tehdä muuta kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta. Katse on kuitenkin pidettävä tiukasti eteenpäin ja samalla on kehitettävä uusia keinoja löytää ja pitää asiakkaita, rakennettava uudenlaisia kumppanuuksia sekä pidettävä yllä ja kehitettävä omaa ja koko henkilöstön osaamista, jotta näihin uusiin ja osin outoihinkin haasteisiin kyetään vastaamaan.

Syksyn jännitysnäytelmistä yksi on USA:n presidentinvaalit, joihin on aikaa kutakuinkin kuukausi. USA on edelleen maailman johtava talous- ja teknologiamahti eikä ole aivan yhdentekevää, millainen päämies maalla on ja mitkä ovat hänen ajatuksensa, mielipiteensä ja tavoitteensa mm. kansainvälisen yhteistyön ja yhteisten ongelmiemme suhteen. Niillä on vaikutusta myös taloudelliseen, tieteelliseen ja teknologiseen yhteistyöhön USA:n ja muun maailman välillä ja sitä kautta myös Suomeen, olemmehan osa globaalia talous-, tiede- ja kulttuuriyhteisöä monin eri tavoin ja sitein.

 

Pertti Kinnunen
Toimitusjohtaja

Korona, USA:n presidentinvaalit, vienti