SoTe kaipaa aitoa yhteistyötä

SoTe-uudistusta on yritetty paimentaa maaliin useiden vuosien ajan ja useiden eri hallituspohjien voimin. Maali häämöttää jälleen lähitulevaisuudessa ja jos kaikki menee kuin Strömsössä, on meillä ensi vuoden alkupuolella historialliset ensimmäiset maakuntavaalit ja uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Tätähän me varmasti kaikki toivomme, joskin toiveet uusien hyvinvointialueiden toimintatavoista, resurssoinnista ja koko sote-kentän uusista pelisäännöistä ja yhteistyöstä vaihtelevat kovastikin riippuen siitä, keneltä kysytään. 

Julkisuudessa on näkynyt myös tietoja, että uudistus muuttaisi myös nykyisten maakuntien sote-tehtäviin saamaa rahoitusta ja osuuksia. Rahavirtoihin vaikuttavat muun muassa alueiden sairastavuuslukemat ja väestönkehitys ja alustavien tietojen mukaan oma maakuntamme Etelä-Pohjanmaa olisi saamassa vuositasolla huomattavasti aiempaa vähemmän. Tämän luulisi herättävän alueellamme keskustelua ja vastustusta. 

Iso kysymys on, miten ja kenen toimesta palvelut jatkossa tuotetaan. Viime vuodet ovat olleet yhä kärjekkäämmän keskustelun aikaa. Joskus on tuntunut, että keskustelua käydään vain ääripäiden välillä ja hyvin vahvoilla mielikuvilla höystettynä (no, ajan ilmiö tämäkin). Joidenkin mielestä kaikki yksityiset palveluntuottajat ovat yltiöahneita “pörriäisiä”, joiden toiminnan ainoa tarkoitus on viedä suomalaisten  veroeurot mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti jemmaan jonkin sopivan veroparatiisin holveihin. Toisten mielestä taas julkinen sektori on tehoton, kankea ja ylibyrokratisoitunumöhkäle, jonka aika kuluu mieluummin papereita pyöritellessä kuin potilaiden asioihin keskittyessä. Molemmat mielikuvat ovat kaukana totuudesta.  

Jokainen sote-alan käytännön asiakaspalvelussa toimiva todennäköisesti tietää, että ilman hyvää ja toimivaa yhteistyötä ja työnjakoa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä emme selviä toimialan nykyisistä haasteista, tulevista puhumattakaan. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että yhteistyötä ja järkevää työnjakoa pyrittäisiin mieluummin edistämään kuin estämään. Ideologiat voisi hetkeksi pistää sivuun ja katsoa, miten palvelut oikeasti kannattaisi järjestää ja toteuttaa. 

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja 

hyvinvointialue, ideologia, sote, yhteistyö