Seinäjoen positiivisin 2018 on valittu!

12.12.2018 Seinäjoki | teksti: Tero Hautamäki, Epari

Epari, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari ja Seinäjoen Seudun Nuorkauppakamari käynnnistivät vuosi sitten ensi kertaa ilmiannon, jossa sai ehdottaa mielestään Seinäjoen positiivisinta henkilöä. Tänä vuonna homma uusittiin. Määräaikaan mennessä kauppakamarin sivulla käytiin perustelujen kera ilmiantamassa  kaikkiaan 113 kertaa kaupungin positiivisimmaksi.

Nimilistan kanssa lähes yhtä laajaksi kasvoi ammattien kirjo. Mukana oli kirpputorin myyjiä, ravintoloitsijoita, yksityisyrittäjiä, urheilijoita, tatuoijia, kätilöitä, luokanopettajia, kuntovalmentajia ja niin edelleen ja niin edelleen.

Lopullinen valinta tehtiin pitkään istuneen raadin päätöksellä. Valintaan vaikuttivat niin saatu äänimäärä kuin perustelujen laatu. Kärki oli äärimmäisen tiukka. Tärkeämpää on kuitenkin se, että jokainen mukaan ehdotettu oli jonkun mielestä kaupungin positiivisin!

Ensi vuoden aikana Eparissa tullaan julkaisemaan juttusarjaa, johon poimitaan yllätyshaastatteluihin joitakin noista ilmiannetuista ja kysytään, miten he toteuttavat positiivisuutta elämässään, työssään ja arjessaan.

Positiivisin seinäjokinen 2018

Ari Mäenpään ei tarvitse näytellä yllättynyttä, niin selvästi yllättynyt hän on kuullessaan valinnastaan Seinäjoen positiivisimmaksi. Mies ei osaa myöskään arvella, mistä kunnia johtuu. Toteaa vain olevansa kovin otettu.

Sen tiedän, että paljasjalkaisena seinäjokelaisena tunnen valtavat määrät ihmisiä. Yritän joka päivä käyttäytyä fiksusti ja katsoa vaikeitakin asioita myönteiseltä kannalta, Mäenpää kertoo.

Elämänfilosofiansa hän kiteyttää sanapariin ”hyvä fiilis”.
– Minusta elämässä pitää hakea hyviä fiiliksiä, tarinoita ja tunnelmia. Niillä on arvoa enemmän kuin rahalla.

Kauppakadun poikia

Seinäjoen Kauppakadulla vuonna 1959 syntynyt Mäenpää on ollut yrittäjä 18-vuotiaasta saakka. Aluksi hän kiersi leivonnaiskauppiaana ympäri maakuntaa pakettiauto myymälänään.
– Siitä asti olen hakenut leipäni kaupparatsuna. Samasta syystä minut tunnetaan myös lempinimellä Keksikeisari, Mäenpää sanoo hymyillen.

Vuonna 2015 hän myi firmansa Malvialalle ja siirtyi samalla Malviala Groupin myyntijohtajaksi. Vaikka työ vaatii paljon reissupäiviä, hän yrittää aina päästä yöksi kotiin Seinäjoelle.
Jossain vaiheessa olisi pitänyt muuttaa Helsinkiin, mutta Seinäjoki ei lähde minusta enkä minä Seinäjoelta.

Lauluja Seinäjoesta

Monissa Positiivisin kaupunkilainen -perusteluissa mainittiin, kuinka Mäenpää on ”tuonut Seinäjokea hyvällä tavalla esille myös julkaisemissaan lauluissa”. Paikallisaiheisia lauluja todellakin on useita, sellaisia kuten vaikkapa Seinäjoen Seurahuone, Pohjan leijonat tai Vekseliaukio. Ne kaikki kertovat tuokiokuvia Mäenpään nuoruudesta.

Pankkien ympäröimä Vekseliaukio oli 70-luvulla nuorten kokoontumispaikka. SYPin kulmalla tapasivat paremman väen tenavat. KOPin nurkalla kokoontuivat kovikset, HOPilla taas hämyt ja rokkarit. Olellinen osa illanviettoa Seinäjoella oli kortteliringin kiertäminen.
Välillä kurvattiin Sorsanpesälle, Nurmon Essolle tai Eiran grillille. Sitten takaisin kylille rinkiä ajamaan, Mäenpää muistelee.

Auton ikkunasta nuoret miehet seurasivat sivusilmällä sitäkin, ketkä menivät sisään Seurahuoneelle. Imua taloon riitti, sillä juna kuljetti kaukaakin korttihaita ja taiteilijoita. Linjuri- tai taksikyytiin luottivat  puolestaan maakunnasta tulleet maitotilin tuhlaajat, isännät, jotka pistivät rahat sileäksi.
Seurahuone oli siihen aikaan vähän sellainen paikka, että mikä siellä tapahtui, sinne myös jäi, Mäenpää kuvailee.

Striptease-nainen nähtiin

Ajan henkeen hotelliravintolassa kävi myös eksoottisia strippareita. Heistä legendaarisin oli Miss Taina, joka näyttelee tärkeää osaa laulussa Seinäjoen Seurahuone.
– Kun tein kappaletta, vanhat muistot yhtä aikaa naurattivat ja liikuttivat. Musiikki on kyllä mahtava silta ajassa matkustamiseen.

Ari Mäenpää aloitti omat soittohommansa 70-luvulla yhdessä legendaarisen seinäjokelaismuusikon Veli-Matti ”Ameeba” Mäenpään kanssa.
– Soittokipinä on kytenyt sieltä asti. Nyt kun olen ehtinyt, olen taas puhkunut liekkiä isommaksi.

Lauluissaan Mäenpää usein kuvaa tunteikkaalla kaiholla nuoruutensa Seinäjokea.
– Sellaista yhteisöllisyyttä ei enää ole. Silloin kaikki tapasivat toisensa keskustassa. Toisaalta ei enää ole sellaista keskustaakaan. Maailma muuttuu.

Tuon muutoksen havainnointia hän aikoo jatkaa laulujensa kautta. Mäenpään levyt on tuottanut paikallinen kitaristi Tuomo Övermark.
– Tuomo on ollut minulle tärkeä mentori musiikin tiellä. Hän on rohkaissut ja antanut ohjeita oikeaan suuntaan. Ollut positiivinen.

Positiivisin-ilmiantoja tuli yli sata

Seinäjoen positiivisin -ilmiannoissa mainittiin tänä vuonna nimeltä kaikkiaan yli sata henkilöä. Joukossa oli niin kirpputorin myyjiä, ketjukauppiaita, yksityisyrittäjiä, ravintoloitsijoita kuin urheilijoitakin. Ammattien kirjo oli lähes yhtä iso kuin nimettyjen henkilöiden määräkin.
Eniten mainintoja sai tänä vuonna Ari Mäenpää. Häneen liitettiin muun muassa sellaisia perusteluja kuin ”ainutlaatuisen positiivinen, mahtavan sosiaalinen, aito ja kannustava, tulee kaikkien kanssa toimeen. Tuonut Seinäjokea hienosti esiin lauluillaan, huumorin pilke aina silmäkulmassa.”

Kaikkien määräaikaan saapuneiden ehdotusten pohjalta valintaraati teki lopullisen päätöksen. Raadissa olivat mukana edustajat Epari-lehdestä, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarilta ja Seinäjoen Seudun Nuorkauppakamarilta.

Seinäjoen positiivisin -ilmianto järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Viime vuonna tittelin sai K-raudan kassahenkilö Ritva Rauman.

Raumanilla vuoden ollut kiertopalkinto siirtyy nyt Mäenpäälle, jonka nimi lisätään taulun taakse Seinäjoen positiivisin henkilö -listaan. Kiertopalkinto on paikallisen taiteilija Seppo Karin valmistama isokokoinen grafiikkataulu.