Saako jo olla huolissaan?

Olen varmaan jo kyllästymiseen asti puhunut eri foorumeilla Suomen huolestuttavasta väestökehityksestä ja sen vaikutuksista tuleviin näkymiimme. Kyseessä on mitä ilmeisimmin “ikuisuusaihe”, jota ei voi ohittaa olankohautuksella. Tilastokeskuksen tuoreimmat luvut työikäisen väestön määrän kehityksestä eri kunnissa ovat suorastaan mykistävät. Näiden lukujen valossa Suomessa on vuonna 2040 vain 6 – 7 kaupunkia ja seutukuntaa, joissa työikäisen väestön määrä edelleen kasvaa. Omasta maakunnastamme tähän joukkoon yltää vain Seinäjoki, kaikkien muiden osalta luvut ovat raskaasti pakkasella, kuten alla olevasta kuvasta selviää.

Seinäjoella pidettiin viime viikolla Vaasan Yliopistosäätiön seminaari, jonka pääpuhuja, entinen pääministeri Esko Aho kertoi, että hän ei suoraan usko näihin ennusteisiin. Perusteena oli muun muassa se, että 1970-luvulla tehty ennuste ei sellaisenaan toteutunut esimerkiksi Lapuan osalta (joskin suunta oli oikea). En ole ihan varma, tehdäänkö näitä tutkimuksia ja ennusteita edelleen samoilla menetelmillä ja periaatteilla kuin 70-luvulla, mutta arvelisin kyllä, että menetelmät ja osumatarkkuus ovat noista vuosista jonkun verran parantuneet. Lisäksi olisin taipuvainen uskomaan, että joidenkin muiden kuntien kuin Lapuan osalta tuon 70-luvulla tehdyn ennusteen luvut ovat toteutuneet jopa ennustettuja pahempina.

Kun vielä otetaan huomioon, että noissa uusissa ennusteissa on jo otettu huomioon myös nettomaahanmuutto (arviolta 15.000 henkeä vuodessa), voidaan todeta, että jotain tarttis tehdä, jos haluamme pitää pyörät pyörimässä koko maassa myös 2040-luvulla ja siitä eteenpäin. Ratkaisunkin tiedämme: työ- ja osaamisperäinen maahanmuutto, jonka prosesseja ja toimintamalleja, kotouttamista ja kielikoulutusta on ryhdyttävä kehittämään jo nyt, jotta ne ovat kunnossa, kun todellinen tarve iskee kaikessa karuudessaan.

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

ennuste, osaamisperäinen maahanmuutto, väestökehitys