Ruoka- ja biokaasuprovinssiksi?

Päivän hyvä uutinen löytyy 10.3. ilmestyneestä Maaseudun Tulevaisuus -lehdestä. Kyseessä on todella mielenkiintoinen juttu Haapavedellä sijaitsevan Vuorenmaan maitotilan biokaasureaktorista. Tilan 180 lypsylehmän lanta syötetään biokaasureaktoriin, joka tuottaa vuositasolla noin 1900 megawattitunnin edestä biokaasua. Tällä kaasumäärällä yksi maitorekka ajaa noin 350.000 kilometriä. Tilan biokaasureaktorin vieressä on tankkauspiste, jossa haapavetisen kuljetusliike H.Vähäahon uusi kaasukäyttöinen maitoauto tankataan samalla, kun se noutaa tilan maidot Haapaveden meijeriin, missä niistä valmistuu Oltermannia. Ja mikä parasta, koko laitteiston biokaasugeneraattorista tankkausasemaan on valmistanut haapavetinen yritys, Demeca Oy (www.demeca.fi). Melkoista osaamista ja innovatiivisuutta pienellä paikkakunnalla.

Herää kysymys, voisiko Ruokaprovinssiksi profiloitunut Etelä-Pohjanmaa olla myös biokaasuprovinssi? Tai ylipäätään biopolttoaineprovinssi? Mikä meitä pidättelee? Jos tuo onnistuu noin hienosti Pohjois-Pohjanmaalla, miksi ei myös Etelä-Pohjamaalla?

Näen jo sieluni silmin, miten yhä useammat suuret eteläpohjalaistilat lähivuosina hankkivat omat biokaasugeneraattorinsa, pienemmät tilat yhdessä toisten kanssa, ja miten maitoautot ja myös muut kulkupelit (vaikkapa tilojen omat traktorit ja henkilöautot, siinä sivussa myös naapureiden) huristelevat teillämme ja pelloillamme biokaasun voimin. Biokaasun tuotantoprosessi parantaa myös raaka-aineena käytettävän lannan lannoitusominaisuuksia vähentämällä ravinteiden liukenemista ja hajuhaittoja. Tämä teknologia synnyttää todellisen win-win-win- tilanteen, josta hyötyvät niin karjatilat, kuljetusyrittäjät kuin myös ympäröivä yhteiskunta ja ympäristö. Harmia tämä saattaa tuottaa vaikkapa öljyntuottajamaille…

Tässä linkki tuohon mainioon MT:n juttuun, käykääpä lukemassa:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1338523

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja