Onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle!

Suomi 100 vuotta 6.12.2017

Suomi 100 vuotta 6.12.2017

Se oli upein ilotulitus, minkä olin ikinä nähnyt! Olin 9-vuotias ja seurasin isäni ja veljieni kanssa 50-vuotisen Suomen kunniaksi järjestettyä ilotulitusta Helsingin Kauppatorilla tuhansien muiden katsojien joukossa. Tilaisuus tuntui kestävän vaikka kuinka kauan ja taivas täyttyi toinen toistaan upeammista valokuvioista ja paukahduksista.

Nykymittapuun mukaan tilaisuus ja se ilotulituskin oli todennäköisesti varsin vaatimaton. Mahtoivatko raketit olla edes värillisiä? Televisiokuva ei ainakaan ollut ja elämä oli muutenkin kovin paljon vaatimattomampaa ja köyhempää kuin nykyään.

Suomi oli kuitenkin tehnyt merkittävän taloudellisen ja sosiaalisen nousun jo ensimmäisten 50 itsenäisyysvuotensa aikana. Köyhästä, sisällissodan runtelemasta maasta oltiin vaikeiden sotavuosien ja sitkeän jälleenrakentamisen kautta noustu vakaaksi ja kohtuullisen menestyväksi teollisuusmaaksi.

Sama kehitys jatkui myös seuraavat 50 vuotta. Kun nyt, maamme itsenäisyyden 100-vuotispäivänä katsomme taaksepäin, voimme todeta, että Suomi on käynyt läpi suorastaan uskomattoman muutoksen. Ensimmäisten 50 vuoden kehitys jatkui ja ylittyi seuraavien 50 vuoden aikana moninkertaisesti, eikä meillä ole mitään syytä epäillä, etteikö sama toistuisi taas seuraavien 50 vuoden aikana. Voimme siis täydestä sydämestä onnitella 100-vuotiasta isänmaatamme sen tähänastisista saavutuksista ja kehityksestä sekä katsoa uteliaan luottavaisesti myös maamme tulevaisuuteen. Seuraavat 100 vuotta tulevat olemaan entistäkin paremmat, varsinkin, jos me kaikki armaan kotimaamme asukkaat niistä sellaiset teemme. Yhdessä!

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

#suomi100

ilotulitus, itsenäisyys, kotimaa, Suomi