OHJEET YRITYKSILLE ALKUPERÄN TODENTAMISEKSI 1.1.2019 ALKAEN

13.12.2018 Heidi Sikkilä

Suomalaiset kauppakamarit liittyvät Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n CO Chain -järjestelmään 1.1.2019.
Tämän jälkeen yrityksien tulee ottaa huomioon seuraavat muutokset hakiessaan Euroopan unionin yleisiä alkuperätodistuksia:

1. Myyntilasku on esitettävä aina hakemuksen yhteydessä. Poikkeustapauksessa proformalasku hyväksytään, jos myyntilasku ei ole vielä saatavilla.
2. Lisäksi jos tavara ei ole omaa tuotantoa, tarvitaan ostolasku tai alkuperätodistus, joka on annettu siinä maassa, mistä tavara on ostettu.
3. Ostolaskun sijasta voidaan käyttää supply chain -todistusta (hankintaketju) todentamaan alkuperä silloin, kun yrityksellä on useita tavaranimikkeitä ja toimittajia. Sen voi myös ladata e-vientiasiakirjat -sivustolta https://www.e-vientiasiakirjat.fi/etusivu (oikeassa alalaidassa). Yritys vakuuttaa todistuksessa antamansa tiedot oikeiksi ja sitoutuu toimittamaan uuden todistuksen, jos annetut tiedot muuttuvat. Yritys kirjaa todistukseen tuotteet, toimittajat ja alkuperämaat tai liittää tiedot sisältävän otteen. Todistus allekirjoitetaan (pääkäyttäjä) ja lähetetään yhtenä pdf-tiedostona alkuperätodistuksen myöntävälle kauppakamarille, joka tallettaa sen e-vientiasiakirjat -järjestelmään.
4. Mikäli todistetta alkuperästä ei voida antaa edellä mainituilla tavoilla, tulee yrityksen ilmoittaa syy tähän ja antaa kirjallinen selvitys alkuperästä. Kysymyksessä on poikkeustapaus.

Kauppakamarilla on oikeus olla myöntämättä alkuperätodistusta, mikäli kauppakamari toteaa, että todisteet alkuperän todentamisesta eivät ole riittäviä. Myöntävällä kauppakamarilla on aina oikeus tarkastaa alkuperän todentavat asiakirjat ja niiden oikeellisuus. Kauppakamarin toimihenkilö voi tarvittaessa tehdä myös fyysisen tarkastuksen.
E-vientiasiakirjat -järjestelmän kautta voidaan edelleen hakea ns. märkäleimallisia alkuperätodistuksia. Tästä tulee mainita järjestelmän lisätiedot kentässä. Alkuperätodistuksen hakeminen manuaalisesti on myös edelleen mahdollista, mutta sitä suositellaan vain poikkeustapauksissa. ICC:n CO Chain säännöt koskevat kaikkia alkuperätodistushakemuksia.

Alkuperätodistusten, jotka on myönnetty 1.1.2019 alkaen e-vientiasiakirjat järjestelmässä, aitous voidaan tarkastaa ICC:n verification sivustolta: https://certificates.iccwbo.org/. On otettava huomioon, että vain e-vientiasiakirjat -järjestelmään rekisteröityneen yrityksen nimi siirtyy ICC:n verification -sivustolle. Toisin sanoen, jos yritys hakee on behalf of-rakenteella tai toisen yrityksen (A) nimissä, sivustolla ei näy toisen yrityksen (A) nimeä.

Annamme mielellämme lisätietoja:
Hannele Visuri, Keskuskauppakamari: hannele.visuri(at)chamber.fi puh. 040-7368781

Anne Hatanpää, Keskuskauppakamari: anne.hatanpaa(at)chamber.fi puh. 050-3209539

asiantuntijakamari, Kamariblogi