MONI-info – pitovoimaa, vetovoimaa ja arkista apua

MONI-info on Seinäjoen kaupungin palvelupiste maahanmuuttajille Framilla

Seinäjoelle on kaivattu pitkään matalan kynnyksen neuvontapistettä, jossa maahanmuuttaja voi asioida asiassa kuin asiassa. Nyt se on täällä! Toukokuussa 2020 avattu MONI-info sijaitsee Kampusranta 9 C katutasossa. MONI-info on Seinäjoen kaupungin EU-rahoitteinen maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelu, jonka teemoina ovat yleisneuvonta, työ ja koulutus. MONI-info palvelee kaikissa maahanmuuttajien arkeen liittyvissä asioissa, myös työnantajia.

– Meiltä voi kysyä mistä vaan asiasta – työhakemuksen tekemisestä, lapsen hoitopaikan tai vuokrakodin hankkimisesta, etuuksista, oleskeluluvista tai viranomaisasioimisen marssijärjestyksestä. Toivomme, että yritykset ja työntantajat löytävät meidät, tapahtumamme ja palvelumme, sanoo maahanmuuttajakoordinaattori Katja Kaataja.
– Olemme verranneet itseämme hotellin respaan: meiltä voi kysyä ja me autamme itse tai ohjaamme teenpäin, annamme vinkkejä.

MONI-infossa työskentelee kaksi työntekijää ja asiakastyötä heistä tekee palveluohjaaja Tanja Marttila.
– Palvelemme suomeksi ja englanniksi, mutta oma äidinkieleni on venäjä. Meillä toimistolla voi poiketa, voi varata ajan ennakkoon, soittaa tai lähettää sähköpostia. Meidät voi tavata myös pop upissa esimerkiksi Toimintojen talolla, Sedulla tai kansalaisopistolla. Toiminta on toiveissa vakiinnuttaa kaupungin pysyväksi palveluksi pitovoiman, vetovoiman ja arkisen avun antamisen vuoksi.

 

Pitovoima on onnistumisia arkisissa asioissa

Kaatajan ja Marttilan kokemuksen mukaan asettuminen uudelle alueelle tai ihan uuteen maahan voi olla kiinni arkisten asioiden sujumisesta. Jos tänne saapunut kokee turhautumista tai  yksinäisyyttä, ei jääminen ole varmaa. Maakuntamme ja maamme tarvitsee ihmisiä. On siis tärkeää huolehtia täällä jo olevista ja tänne haluavista ihmisistä, perheistä, ohjata tietotarpeissa ja siten auttaa eteenpäin, moni-infolaiset ajattelevat.  Pienet asiat, kuten oikea paperi oikeaan paikkaan oikeaan aikaan voi ratkaista yhteiskunnassamme paljon.  Opimme itsekin tehdessä.

– Olemme kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn toimialan alla. Uskomme ihmisten kohtaamisen, hyvän palvelun ja kaupungin sisäisen sekä maakunnallisten toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön olevan onnistumisten avaimia, Kaataja sanoo.

MONI-info tekee kutsusta myös yrityskäyntejä.
– Työntekijöillä ja työnantajilla voi olla omia tai yhteisiä tietotarpeita työhön tai kouluttautumiseen liittyen. Ehkä työntekijäsi puoliso on mielekästä tekemistä vailla. Kanssamme voi puhua luottamuksella ihan mistä aiheesta tahansa. Emme ole viranomaisia, emme tee päätöksiä ja työskentelytapamme ovat joustavia, Kaataja sanoo.

– Meillä on hyvä ja laaja yhteistyöverkosto jo heti alussa valmiina, sillä ohjausryhmäämme kuuluu mm. Etelä-Pohjanmaa kauppakamari, Seinäjoen Yrittäjät, Sedu ja SeAMK sekä tietysti viranomaistahoja. Teemme mielellämme yhteistyötä, tilaisuuksia ja infoiltoja organisaatioiden ja yritysten kanssa.

Meillä voi poiketa ohiajaessa kätevästi, sillä ohjaus- ja neuvontapisteellä voi asioida 15 minuutin maksuttoman pysäköinnin ansiosta nopsaan, parkkiruudut ovat oven C1 edessä. MONI-infolaiset suosittelevat ensikohtaamiseen asiakkaan asiassa puhelimitse tai nettisivun kautta tehtävää yhden tunnin aikavarausta. Tällöin pysäköintikäytössä on Framin P-talo tai Areenan parkkialue, siinä kauppakamarin (Areena) ja Framin välissä. MONI-infossa saa poiketa myös muista kunnista, jos vastaavia palveluita ei omassa kunnassa vielä ole tarjolla.

Tule Tietoa ja tarinoita –seminaariin

MONI-infon syksyn tapahtumia on julkaistu jo useita. MONI-info kutsuu kaikki kiinnostuneet myös kauppakamarin kauppakamarin jäsenyrityksistä mukaan 24.9.20 Tietoa ja tarinoita –tilaisuuteen Seinäjoen Apila-kirjastolle. Tilaisuuden päävieraina ovat työlupaprosessista kertova Migri, erilaisista ajankohtaisista koulutusmahdollisuuksista kertova Sedu sekä kuulemme kolme Minun tarinaa maahanmuuttajilta. Paikalla myös mm.  työlupia käsittelevä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto. Tapahtumapäivä alkaa 10.30, puheenvuorot kello 16.30 alkaen. Lue lisää tapahtumasta  https://www.facebook.com/events/285565039214955/

Lue lisää, seuraa somessa:
www suomeksi – Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelu MONI-info netissä (www.seinajoki.fi/moni)

www englanniksi  – Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelu MONI-info netissä (www.seinajoki.fi/moni_eng)
Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelu MONI-info Facebookissa (https://www.facebook.com/maahanmuuttajienMONIpalvelu/)
MONI-infon tapahtumakalenteri (https://www.facebook.com/notes/moni-info-sein%C3%A4joen-kaupunki-city-of-sein%C3%A4joki/moni-info-tapahtumakalenteri/152921659696111/)
MONI-infon ohjausryhmä (https://www.seinajoki.fi/hallinto/kansainvalinen-seinajoki/maahanmuuttajien-moni-info/moni-hanke/#df09a23f)