Koronan opetukset

Kirjoittaako vai eikö kirjoittaa, kas siinä pulma, voisi Shakespearekin todeta. Ilma on nyt sakeana koronavirusta koskevista viesteistä, artikkeleista ja mielipiteistä, onneksi ei sentään itse viruksesta. Tässä tilanteessa minullakaan ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin kirjoittaa ns. päivän aiheesta.

Koronaviruksen seuraukset niin terveydenhuollolle ja ihmisten arjelle kuin koko maamme taloudellekin ovat jo nyt suuremmat kuin kukaan vielä kuukausi – puolitoista sitten osasi ennakoida. Toki joku jälkiviisas varmaan väittää tietäneensä tasan tarkkaan, kuinka tässä käy, mutta jätetäänpä se omaan arvoonsa. Myöskään tilanteen jatkokehityksestä ja kestosta ei kenelläkään ole varmaa tietoa, joten jätetään nekin spekulaatiot sikseen.

Se on jo varmaa, että koronavirus on potkaissut Suomessakin liikkeelle ennen näkemättömän digiloikan. Kaikille etätöihin siirtyneille erilaiset digitaaliset kokous- ja työryhmäsovellukset ovat nyt viimeistään tulleet tutuiksi ja niiden käyttöön on opittu jopa hämmästyttävän nopeasti. Kouluissa on siirrytty etäopetukseen tai ainakin ”etätuettuun” itseopiskeluun, vähän kunnasta ja yksittäisten opettajien digitaidoista riippuen. Toivottavasti loikasta tulee pysyvä ja viimeinenkin vastustus tyyliin ”onko se digitalisaatio nyt niin välttämätöntä” väistyy. Se nimittäin on välttämätöntä, piste.

Toinen, sinänsä vanha opetus on, että on aina viisasta varautua ”pahan päivän varalle”. Nyt tuo ”päivä” on todellakin paha ja monenlainen varautumattomuus näkyy, niin valitettavaa kuin se onkin. Se näkyy mm. yritysten ohuissa kassoissa ja heikoissa taseissa, henkilöstön osaamisen päivittämisen ja ylläpitämisen vähyydessä ja satunnaisuudessa, oman osaamisen ja ennakointikyvyn puutteissa sekä asiakas- ja kumppaniverkostojen hajanaisuudessa ja satunnaisuudessa. On selvää, että kukaan ei ole voinut tehdä täydellistä varautumissuunnitelmaa tätä tilannetta varten, mutta moni olisi voinut tehdä edes vähän paremman. Toivottavasti tästä kriisistä opitaan edes se.

Yhdessä eteenpäin, kyllä tästä selvitään!

Pertti Kinnunen
Toimitusjohtaja

digiloikka, Korona, Pertti Kinnunen