Korona kurittaa taloutta

Kovin mielelläni olisin jo vaihtanut pääkirjoituksen aiheeksi vaikkapa ulkona etenevän kevään ja lähestyvän kesän, mutta pysytään nyt kuitenkin vielä tässä korona-aiheessa. Tämä poikkeuksellinen kevät ja kesä nimittäin näkyvät ennen muuta Suomen ja koko maailman taloudessa ja ilman tervettä taloutta yhteiskuntamme tulee olemaan kovin toisenlainen kuin mihin olemme tottuneet.

Kauppakamareiden viimeisin jäsenkysely kertoo, että lähes 80 % yrityksistä on tyytyväisiä tapaan, jolla maamme hallitus on hoitanut koronaepidemiaa ja ovathan Suomen luvut kansainvälisessäkin vertailussa aivan kärkeä. Sen sijaan talouden hoidossa yli puolet yrityksistä on tyytymättömiä hallituksen toimintaan. Tämä on osittain itsestäänselvyys, koska Suomen voimakkaat toimet taudin leviämisen ehkäisyssä iskevät ilman muuta talouteen ja yritysten edellytyksiin toimia ja työllistää henkilöstöään.

Oman alueemme näkökulmasta suurta haittaa tulee tuottamaan kesän musiikkifestivaalien peruuntuminen ainakin kesä- ja heinäkuun osalta. Näiden tapahtumien merkitys alueemme taloudelle, matkailu- ja palveluelinkeinoille on erittäin suuri, samoin tietysti alueemme kuntien verotuloille. Vähintäänkin muutamat kymmenet miljoonat jäävät tänä vuonna puuttumaan aluetaloudestamme ja se ei voi olla vaikuttamatta mm. kuntien kykyyn selvitä taloudellisista ja toiminnallisista haasteistaan.

Erityistä huolta pitää kantaa myös Suomen vientinäkymistä. Kevään aikana useimpien vientiyritystemme tilauskirjat ovat alkaneet oheta eikä uusia tilauksia ole helppo metsästää, kun asiakkaiden luokse ei voi edes matkustaa neuvottelemaan uusista kaupoista. Kauppakamarit tekivät viikko sitten kyselytutkimuksen, johon vastasi noin 300 suomalaista vientijohtajaa. Syksyn näkymät ovat varovaisestikin ilmaisten erittäin sumeat ja epävarmat ja tämä tulee varmasti näkymään vientimme voimakkaana supistumisena. Tässä tilanteessa ei voi kuin toivoa, että koronapandemia saataisiin maailmanlaajuisesti hallintaan niin pian kuin mahdollista ja maailma alkaisi jälleen avautua sekä talouden rattaat pyöriä. Paluuta täysin entisenkaltaiseen menoon ei varmaankaan ole eikä sitä välttämättä kukaan kaipaakaan, mutta ilman toimivaa maailmantaloutta Suomen kaltaisen hyvinvointivaltion käy huonosti.

 

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja

kamariviesti, Korona, pääkirjoitus, Pertti Kinnunen