Kiinnostavat Iso-Britannian markkinat

Tuli brexit tai ei, Iso-Britannia on suomalaisille houkutteleva markkina-alue. Metsäteollisuuden tuotteiden kokonaisvienti Isoon-Britanniaan oli v. 2018 kahden ensimmäisen kvartaalin aikana lähes 646 MEUR, ollen 35% Suomen kokonaisviennistä saarivaltion suuntaan. Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkösen mukaan yhtiö ei aio jarrutella brexitin vuoksi.  Kouvolan Sanomiin taannoin antaman haastattelun mukaan toimituksia tullaan jatkamaan normaalisti. Konsernitasolla varaudutaan tullimuodollisuuksien muuttumiseen.

Varautuminen on kaiken a ja o. Olemmehan me jo iät ja ajat tehneet ulkokauppaa tulli-ilmoituksineen, emmekä ole antaneet sen olla kaupan esteenä. Mikäli Britannia ei hyväksy erosopimusta, tulee Iso-Britanniasta yhdessä yössä EU:n ulkopuolinen maa, kuten esimerkiksi Venäjä. Keskeisin muutos yritysten kannalta on EU-sisämarkkinakaupan loppuminen, jolloin EU:n tavaroiden, palveluiden, henkilöiden ja pääoman vapaa liikkuvuus ei enää koske Britanniaa. Britannia ei voi tämän lisäksi hyödyttää EU:n kauppasopimuksia ja niiden tullietuuksia muiden maiden kanssa. Tuolloin Britannian kanssa kaupan pelisäännöt löytyvät ainoastaan tulleja ja kaupan esteitä käsittelevistä WTO-sopimuksista. Mutta Venäjä on meille tuttu kauppakumppani, joten siltä osalta huoli pois! Tulliselvitykseen perehtyminen on syytä tehdä huolella ja hankkia tavaroiden maahantuonnissa ja -viennissä edellytettävä EORI-tunnus.

Pehmeä brexit mahdollistaisi siirtymäkauden kauppasuhteiden sopimiseksi, mikä olisi varmasti kaikille osapuolille paras ratkaisu tässä tilanteessa kaupankäynnin jatkuessa kuten EU-jäsenyyden aikana. Siirtymäkausi kestäisi 31.12.2020 saakka, jota olisi mahdollista yhteisellä sopimuksella myös pidentää maksimissaan kaksi vuotta.

Kauppakamarimme järjestää 18.9.2019 Seinäjoella mielenkiintoisen keskustelutilaisuuden Iso-Britannian markkinoista ja brexitistä. Lontoossa asuva Danske Bank Londonin Mira Blomqvist tuo viime hetken kuulumiset, missä mennään brexitin kanssa. Isäntäyrityksenä tilaisuudessa toimii robotisoituja virtakiskoja valmistava Rodstein Oy, minkä pääomistaja on Iso-Britanniassa ja kyseinen markkina-alue on heille merkittävä.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 11.9.2019 oheisesta linkistä https://etela-pohjanmaankauppakamari.fi/event/iso-britannian-markkinat-ja-brexit/

brexit, tulli