Kevään merkkejä

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtajaSäästä on riittänyt puhetta, onhan juuri päättynyt huhtikuu ollut lumi- ja räntäkuuroineen tavanomaista kylmempi. Taloudessa on kuitenkin kevät koittanut jo alkuvuodesta ja sen myötä eri puolilta kuuluu yhä enemmän hyviä uutisia. Yritysten tilauskirjat ovat alkaneet täyttyä ja niin investointeja kuin uusien osaajien rekrytointejakin on käynnistelty.

Mikä parasta, hyvää kehitystä on nähtävissä laajalti eri puolilla maakuntaamme. Uusia investointeja on tehty mm. CLT-tuotantoon, mikä entisestään vahvistaa alueemme asemaa puurakentamisen mahtimaakuntana. Myös matkailualalla on käynnissä vahva kehittämisen ja investointien kausi, ennen muuta tulevan kesän hyvien näkymien ja varsinkin loppuvuoden iloisten panda-uutisten vauhdittamana.

Vauhdin edelleen kiihtyessä on kuitenkin myös varauduttava elpyvän talouden mukanaan tuomiin haasteisiin. Jo nyt alkaa joillakin toimialoilla näkyä ensimmäisiä merkkejä vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa, erityisesti joitain tiettyä erityisosaamista vaativiin tehtäviin. Samoin jossain määrin näkyy, että kiireiden lisääntyessä yritysten mielenkiinto toimintojensa ja henkilöstönsä kehittämiseen jää aiempaa useammin taka-alalle. Toivottavasti yritykset ehtivät ja jaksavat tuotannon kasvaessa jatkaa myös liiketoimintansa ja henkilöstönsä kehittämistä, sillä osaava väki on vähänkin pidemmällä tähtäimellä paras keino kasvavien mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari

investointi, kehitys, talous, yritys